Economie eurozone krimpt in tweede kwartaal

Uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek is gebleken dat in het tweede kwartaal van 2008 de economie in de eurozone is gekrompen ten opzichte van een jaar geleden. Er was wel groei in de eurozone te constateren op jaarbasis. Analisten reageren teleurgesteld op het nieuws.

Resultaten
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2008 kromp de economie met 0,2%. In het eerste kwartaal van 2008 groeide de economie in de eurozone nog met 0,7% en op jaarbasis was dit 2,1%. De Eurozone in zijn geheel groeide met 1,4% en dit lag geheel in lijn met de verwachting van analisten.

De afname van de economische groei heeft vooralsnog geen invloed op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Reden hiervoor is dat de centrale bankiers van de Eurozone zich vrij bewust zijn van de huidige situatie van de Europese economie. Analisten gaan ervan uit dat de ECB de rente zal verlagen met 0,5% oftewel 50 basispunten. De rente komt daarmee uit op 3,75% in plaats van de huidige 4,25%.

De economie van de Verenigde Staten presteert vooralsnog beter dan Europa. De economische groei bedroeg daar in het tweede kwartaal 0,7%. Redenen voor de daling van de economische groei in Europa zijn de bestedingen door huishoudens en de internationale handel die in het tweede kwartaal is afgenomen.