Consensus Unilever daalt

Recent worden diverse adviezen voor Unilever teruggezet naar houden. Het aandeel noteert echter nog steeds fors onder het gemiddelde koersdoel van 24,87 euro. Credit Suisse verlaagde het advies voor Unilver van neutral naar underperform. De bank verwacht dat de autonome omzetgroei en de winstmarge van het was- en voedingsmiddelenconcern lager zullen uitkomen dan die van zijn branchegenoten. Bij de Friesland Bank staat het aandeel op de kooplijst, geduid wordt op de technische conditie van het aandeel waardoor een outperformance verwacht kan worden. 2 augustus presenteer het bedrijf haar resultaten over het tweede kwartaal.

De stemming op Beursplein 5 en op de andere Europese beurzen is dinsdag positief. De financiële waarden tonen herstel na de flinke verliezen van de afgelopen handelsdagen.

De zorgen over de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt worden onder meer dankzij Lloyds TSB even naar de achtergrond gedrukt. De Britse bank verkoopt haar Abbey levensverzekeringsonderdeel voor 977 miljoen pond in contanten aan Deutsche Bank. Daarnaast rapporteerde Lloyds TSB sterke resultaten over het tweede kwartaal.

ABN Amro liet weten zijn dochters InterBank en DMC Groep te verkopen aan het Franse Sofinco, onderdeel van Crédit Agricole Group. Financiële details werden hierbij niet gegeven. Volgens ABN Amro passen de twee dochterbedrijven niet meer tot de kernactiviteiten van de bank.

Hersteldag

Gert-Jan Geels van Eureffect spreekt van een ‘hersteldag’. Volgens de vermogensbeheerder wordt nu uitgekeken naar de reeks Amerikaanse macro-economische cijfers die voor vanmiddag op de agenda staat. ‘Daaruit moet blijken of de onrust van de afgelopen dagen terecht is geweest.’

De AEX staat tussentijds zo’n 1% hoger. ABN Amro en Aegon voeren de hoofdindex aan met winsten van meer dan 2%. Aan de andere kant staat Unilever , met een verlies van circa 1%.

Daarnaast is het bedrijf volgens Credit Suisse in vrijwel alle regio's marktaandeel aan het verliezen. Unilever komt donderdag voorbeurs met zijn kwartaalresultaten naar buiten.

In het middensegment wint ASM International 2,5%. De toeleverancier van de chipindustrie publiceerde maandag nabeurs beter dan verwachte cijfers over de afgelopen drie maanden.

Tele Atlas weet 1,7% bij te schrijven. De leverancier van digitale routekaarten leed over het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljoen euro, tegen een nettowinst van 4,5 miljoen euro een jaar eerder. In de nettowinst van vorig jaar was wel een eenmalige belastingbate van 10,2 miljoen euro verwerkt.

Het aangepaste bedrijfsresultaat kwam uit op 12,2 miljoen euro, ruim twee derde hoger dan in het tweede kwartaal van 2007. De omzet groeide met 21 procent tot 72,8 miljoen euro. Tele Atlas kan nog niet inschatten welke effect de geplande overname van TomTom zal hebben op de resultaten over het gehele jaar. Het handhaaft dan ook zijn verwachtingen voor 2007.

Tim Kezer, Belegger.nl/Analist.nl