Koersdoelen TNT consolideren

Het grootste gedeelte van de koersdoelen voor TNT die gedurende de eerste helft van dit jaar zijn afgegeven consolideren rond de 38 euro. Het gemiddelde koersdoel staat momenteel op 36,55 euro, dit is ruim 5,50 euro boven de huidige koers. Recent werden veel koopadviezen voor het aandeel herhaald o.a. van Petercam en SNS Securities die hun koersdoelen beiden een euro omlaag bijstelden. Dit jaar leverde het aandeel een totaal rendement van -4,57% (dividend- plus koersrendement).

De resultaten van TNT over het tweede kwartaal van 2007 voldoen niet aan de verwachtingen van analisten. Toch spreekt het post- en expressbedrijf van een ‘zeer tevredenstellend’ kwartaal. ‘Onderliggend is er sprake van een erg sterke winstontwikkeling’, zegt chief financial officer (CFO) Henk van Dalen van TNT in een interview met Belegger.nl. ‘Als we alle eenmalige posten en de acquisitiekosten eruit filteren, blijven solide groeicijfers over.’

Vorig jaar zei u dat 2007 het oogstjaar zou worden voor TNT. Het jaar waarin de investeringen zich terug zouden betalen. Is dit een oogstjaar voor TNT?

Van Dalen: Ik wil eigenlijk niet spreken van een oogstjaar. In 2006 hebben we zeer succesvol businesses verkocht, zoals de logistieke activiteiten. Toch zijn we erin geslaagd om de groei in 2007 goed door te zetten. Ik zie 2007 als een jaar waarin wordt bevestigd dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. We laten al kwartalen achter elkaar een sterke groei van de winst en omzet zien.

Waarom houdt TNT momenteel dan toch zijn strategie tegen het licht?

Van Dalen: We kijken of we nog sneller kunnen groeien. We bestuderen de huidige en de toekomstige trends waar TNT mee te maken heeft of mee te maken krijgt. En we kijken goed naar het veld waarop we concurreren. Aan het einde van dit jaar komen we op de analistendag met een update van onze strategie.

TNT wordt veel genoemd als interessante overnamekandidaat voor private equity-partijen en voor grote concurrenten als UPS en FedEx . Hoe staat u tegenover een overname van TNT?

Van Dalen: Die overnamegeruchten interesseren mij helemaal niets. Wij hebben onze eigen focus. En als er iemand komt die denkt dat hij het beter kan, ach, dan zullen we luisteren naar het verhaal.

Bent u tevreden met de huidige waardering van het aandeel TNT op Euronext Amsterdam ?

Van Dalen: De afgelopen maand is er wat druk op de koers gekomen. Er heerst onrust op de beurzen. Beleggers vragen zich af of de piek is bereikt. Maar dat is een cyclische ontwikkeling. Vooral in de Verenigde Staten is de markt zeer volatiel, maar daar zijn wij als TNT wat minder gevoelig voor. Wij richten ons niet op de Verenigde Staten, daar zijn UPS en FedEx de grote spelers. Wat betreft de waardering van je aandeel mag je nooit tevreden zijn. Ik zie nog erg veel potentie voor ons bedrijf en het aandeel TNT.

Gaat TNT op korte termijn nog acquisities plegen?

Van Dalen: We kijken naar de kaart en vragen ons af waar we witte vlekken hebben. Met name Latijns-Amerika is voor TNT interessant. Daar zijn we nu al groot in Brazilië, maar we willen groter worden in die regio. Daarnaast zijn we geïnteresseerd in de Turkse en Russische markt. We hebben een sterke balans en een sterke cash flow. Dat biedt veel mogelijkheden.

Verwacht u dat de Nederlandse postmarkt per januari 2008 geliberaliseerd zal worden?

Van Dalen: Dat is heel moeilijk in te schatten. Voorwaarde is dat de Duitse postmarkt dan ook geliberaliseerd is. Anders zit er nog een noodrem op de nieuwe Nederlandse postwet. Er moet sprake zijn van een gelijk speelveld. Uit Duitsland horen wij verschillende berichten aangaande de liberalisering, dus ik weet het echt niet.

Er wordt gesproken over een herinvoering van het gouden aandeel, waarmee de overheid onder meer overnames kan tegenhouden. De Nederlandse Staat verkocht vorig jaar nog haar gouden aandeel in TNT. Wat vindt u van deze plannen?

Van Dalen: Het zou me verbazen als het gouden aandeel terugkomt. Juridisch lijkt me dit lastig. Maar ik begrijp het sentiment wel. We hebben de deuren in Nederland wijd opengezet voor buitenlandse partijen die Nederlandse bedrijven willen overnemen. In het buitenland is dat volstrekt anders. Enig balansherstel lijkt me wel gewenst, maar of dit via het gouden aandeel moet gebeuren weet ik niet.

Tim Kezer tim.kezer@belegger.nl