Amazon wil zijn eigen netwerkchip na in een ijzige Broadcom-relatie

Ijzige relatie tussen Amazon en Broadcom

  • Amazon .com (AMZN) ontwikkelt een chip om de hardwareschakelaars die in netwerken worden gebruikt aan te drijven, meldt The Information - een stap die zijn afhankelijkheid van Broadcom (AVGO), waarmee het een coole relatie heeft, zou kunnen verminderen.
  • Amazon heeft jarenlang zijn eigen halfgeleiders ontworpen om de prestaties van zijn Amazon Web Services / AI-activiteiten te versnellen.
  • Nu Amazon zijn eenheid in Annapurna Labs aanboort, zet Amazon een grotere stap om de controle over een belangrijk onderdeel van zijn technologieën over te nemen. Een hardware-switchchip zou deel uitmaken van een bredere inspanning om de prestaties van zijn cloudservers niet te onderscheiden van die in particuliere datacenters.
  • AWS is ook van plan een reeks netwerkhardwarecomponenten en -software te ontwerpen om de latentie te verminderen en gegevens snel te verplaatsen, aldus het rapport.
  • In eerste instantie wordt van het bedrijf verwacht dat het schakelaars gebruikt die worden aangedreven door zijn chip om het interne netwerk te laten draaien, hoewel het misschien niet verrassend zou zijn als diensten op basis van de schakelaars werden aangeboden aan AWS-klanten.
  • Amazon heeft jarenlang Broadcom-chips in bulk gekocht, waardoor het minder afhankelijk wordt van duurdere netwerksiliciums zoals Cisco Systems (CSCO) en Juniper Networks (JNPR).
  • Maar die relatie is volgens het rapport ijskoud, deels omdat Broadcom CEO Hock Tan bekend staat om zijn harde onderhandelingstactieken (inclusief verrassende prijsstijgingen, aandringen op exclusiviteitsovereenkomsten en drastisch verlengen van doorlooptijden als klanten terugdringen).

    De omzet van het concern uit Seattle over dit jaar komt uit op 474.09 miljard dollar. Zo blijkt uit gemiddelde verwachting van de analisten. Dit is behoorlijk meer dan de omzet over 2020 toen het bedrijf 386.06 miljard dollar verdiende.

    Historische omzetten en resultaten Amazon in beeld plus taxaties 2020

    fundamenteel onderzoek

    Amazon Prime vrachtwagen Dortmund ©

    Amazon
    Amazon


    De meeste analisten rekenen voor 2021 op een nettowinst van 24.77 miljard dollar. Op basis van de meest actuele analistenconsensus een houdt het bedrijf een winst per aandeel van 47.75 dollar over. Zodoende komt de koerswinstverhouding op een extreme 63.99 uit.

    Dividendbetalingen over dit jaar worden door de analisten niet verwacht. Gemiddeld levert een aandeel in de algemene detailhandelsbedrijven levert een beperkt dividendrendement van circa 0.92 procent op.

    Meest recente koersdoelen rond de 4053 dollar

    Barclays , Goldman Sachs en Jefferies & Co. gaven de meest recente adviezen voor het aandeel.

    Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de marktkapitalisatie van het bedrijf 1521.53 miljard dollar. Het aandeel bewoog de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Sinds een jaar terug staat het aandeel maar liefst 57 procent in de plus. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 1889 en de 3552 dollar.

    Historische beurskoersen aandeel Amazon

    fundamenteel onderzoek amazon

    Om 17.03 stond het aandeel 1.65 procent hoger op 3055.29 dollar.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.