Barco roodgekleurd

De koers van het aandeel Barco is deze week gezakt tot het laagste niveau in 20 jaar, als gevolg van de tegenvallende kwartaalcijfers. Barco noteerde rode cijfers en had voor de aandeelhouders nog meer slecht nieuws. Verscheidene analisten hebben na de presentatie van de kwartaalcijfers hun advies bijgesteld.

Verlies in derde kwartaal
Zoals in onderstaande tabel is waar te nemen nam de omzet in het derde kwartaal 2008 met 4% toe tot 179,6 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Dit is één van de weinige lichtpuntjes binnen de resultaten. Ook was er een positieve groei groei van het orderboek te melden, van 332,6 miljoen euro eind juni tot 344,6 miljoen euro eind september.
De nettowinst kwam uit op 32,6 miljoen euro, maar dit resultaat is vooral te danken aan de verkoop van BarcoVision en Maritime Safety & Surveillance. Zonder deze opbrengsten zou Barco een nettoverlies hebben geboekt. De brutowinst daalde met 11% tot 58,9 miljoen euro. Barco wijdt dit aan de negatieve impact van wisselkoersen, de productmix, de prijzendruk en de uitverkoop van de traag verkopende voorraad.

De EBIT daalde van 8 miljoen euro tot -1,7 miljoen euro. Wanneer hierbij de herstructureringskosten worden opgeteld komt de EBIT zelfs uit op -4,9 miljoen euro. De EBIT-marge verslechterde van 4,6% tot -,27%.

Barco had voor aandeelhouders nog meer slecht nieuws te melden. Vanwege de huidige omstandigheden en liquiditeitsrisico’s op de financiële markten' zal Barco de geplande kapitaalvermindering van 70 miljoen euro als gevolg van de verkoop van BarcoVision niet doorvoeren. Deze kapitaalreductie reflecteerde ongeveer 5,50 euro per aandeel.

De top van Barco waarschuwt tot slot dat het concern er niet langer van overtuigd is dat de EBIT in de tweede helft van 2008 hoger zal zijn dan in de eerste helft van het jaar. Barco wijst naar de hoge onzekerheid bij de klanten in bepaalde markten, waaronder de evenementenmarkt, als oorzaak van deze waarschuwing.

Laagste niveau in 20 jaar
Woensdagochtend noteerde de koers van het aandeel Barco naar aanleiding van de tegenvallende kwartaalcijfers op het laagste niveau in 20 jaar. De koers daalde die dag tot 17,06 euro. Beleggers zijn vooral ontstemd over de kapitaalvermindering die zij nu mislopen.

Roodgekleurde adviezen
Van de laatste 10 adviezen zijn er maar liefst 5 een verkoopadvies. Daarnaast zijn er 2 houdadviezen afgegeven en slechts 1 koopadvies. In totaal staan er op dit moment voor het aandeel 2 koop-, 4 houd- en 4 verkoopadviezen uit. De consensus voor het aandeel is daardoor licht negatief.