Massale koersdoelbijstellingen voor TomTom

TomTom heeft in het derde kwartaal meer winst weten te realiseren dan vooraf was verwacht door analisten. TomTom heeft echter zijn verwachtingen voor geheel 2008 neerwaarts bijgesteld vanwege de afzwakkende economie. Analisten hebben naar aanleiding van het voorgaande massaal hun koersdoel voor het aandeel verlaagd.

Beter dan verwachte resultaten
In het derde kwartaal heeft TomTom een nettowinst geboekt van 58 miljoen euro. Dit is een stijging van 6 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het bedrijfsresultaat (EBIT) bedroeg 92 miljoen euro. De omzet kwam uit op 429 miljoen euro, waar dit een kwartaal eerder nog 453 miljoen euro was. De EBITDA kwam uit op 118 miljoen euro, de EBITDA -marge op 28%. Analisten rekenden vooraf op een winstdaling en een lagere EBIT.

Voor geheel 2008 heeft TomTom de verwachtingen verlaagd. Het concern verwacht nu een omzet te behalen van tussen de 1,75-1,85 miljard euro, waar dit eerder nog tussen de 1,95-2,15 miljard euro lag. De EBITDA -marge wordt geraamd tussen de 20-24%.

TomTom heeft de voorwaarden van de leningen die het heeft aangegaan om de overname van kaartenmaker Tele Atlas mee te financieren, aangepast om in de huidige marktomstandigheden een grotere speelruimte te creëren. De totale schuld bedraagt momenteel 1,3 miljard euro. Volgens financieel directeur Marina Wyatt hebben de schulden het concern niet in problemen gebracht.

Ook concurrent Garmin heeft zijn winstprognose voor geheel 2008 moeten verlagen. De Amerikaanse fabrikant van navigatiesystemen verwacht minder omzet en winst te realiseren vanwege de afzwakkende wereldeconomie. Dit is reeds de tweede winstwaarschuwing van Garmin dit jaar. De nettowinst kwam in het derde kwartaal uit op 171 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 193 miljoen euro. De omzet nam toe van 728 miljoen euro tot 870 miljoen euro. Analisten hadden vooraf op slechtere resultaten gerekend.

Massale bijstelling
Waar analisten eind juli nog in hun nopjes waren met de resultaten over het tweede kwartaal, zijn ze nu minder content met het aandeel. Het gevolg is dat velen van hen hun koersdoel hebben bijgesteld.

De analisten van RBS hebben hun koersdoel voor TomTom naar aanleiding van de verwachtingen voor 2009 gehalveerd tot 12 euro. De analisten zijn content met de derdekwartaalresultaten, maar maken zich zorgen over de verwachtingen die het bedrijf afgaf voor 2009. De vernieuwde leenvoorwaarden suggereren volgens de analisten dat TomTom rekent op een mager 2009.

De analisten van J.P. Morgan hebben ook een forse koersdoelverlaging doorgevoerd voor het aandeel TomTom . De analisten verwachten voor december 2009 een lagere winst per aandeel. Het koersdoel is verlaagd van 10 euro tot 3,55 euro, het tot op heden laagst afgegeven koersdoel voor TomTom .

Hieronder een overzicht van de meest recente koersdoelwijzigingen:

 • Goldman Sachs – van 7,50 euro naar 5,50 euro
 • Exane Paribas – van 5 euro naar 4,50 euro
 • Société Générale – van 17 euro naar 4 euro
 • UBS – van 20 euro naar 15 euro
 • Soleil Securities – van 21 euro naar 7 euro
 • CA Chevreux – van 10 euro naar 6 euro
 • J.P. Morgan – van 10 euro naar 3,55 euro
 • Deutsche Bank – van 12 euro naar 4 euro
 • RBS – van 25 euro naar 12 euro
 • ING Financial Markets – van 8 euro naar 6,50 euro
 • Rabo Securities – van 22 euro naar 10 euro

  De bovenstaande opsomming laat zien dat diverse analisten forse verlagingen hebben doorgevoerd in hun koersdoel. Daarnaast is de range van de recent afgegeven koersdoel enorm. De analisten van ABN Amro hebben een koersdoel afgegeven van 25 euro, terwijl de analisten van J.P. Morgan een koersdoel van 3,55 euro hebben uitstaan. Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 13,46 euro, wat een verwacht rendement oplevert van maar liefst 136,41%.

  De consensus voor het aandeel is licht negatief. Er staan voor het aandeel op dit moment 9 koop-, 10 houd- en 11 verkoopadviezen uit. Wanneer er wordt gekeken naar de 10 meest recente adviezen is de consensus behoorlijk negatief. Van de 10 laatste adviezen zijn er 2 positief, 2 neutraal en 6 negatief.


  Bron: Thomson Reuters

  De bovenstaande grafiek toont de rendementen van TomTom (blauw) en zijn grootste concurrent Garmin (rood). De grafiek toont duidelijk aan dat de beide concerns elkaar wat betreft rendement weinig ontlopen. Garmin presteert over de gehele periode beter dan Tomtom, maar noteert evengoed een rendement van -82%. TomTom doet het nog slechter met -92%.