Fortis geeft Nederland de schuld

Na de rechtszitting van de VEB tegen Ageas van vrijdag 31 oktober stelde advocaat Jerry Hoff (advocaat VEB ) dat Ageas de Nederlandse staat de schuld geeft van het aandelendebacle. De Nederlandse staat zou er vooral debet aan zijn dat de Ageas -aandelen nu praktisch waardeloos zijn. De VEB heeft een rechtszaak aangespannen tegen Ageas , omdat de beleggersclub een onderzoek wil naar mogelijk wanbeleid bij het financiële concern. Ageas wijst in zijn verweerschrift echter vooral naar de Nederlandse staat, aldus de VEB . 'In het verweerschrift heeft Ageas de zondebok gevonden: de Nederlandse staat', zei advocaat Hoff. 'De verdediging van Ageas is rond die 'storyline' opgetuigd.'

De Nederlandse staat heeft het Ageas -gedeelte voor 16,8 miljard euro overgenomen. Analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley waarderen het gedeelte echter op 32 miljard euro, bijna het dubbbele. De VEB stelt nu dat de aandeelhouders van Ageas nu de dupe zijn de hele nationalisatie. Op grond van de Morgan Stanley -analyse zouden de aandeelhouders behoorlijk achter het net vissen.

Ageas meldde dat het aandeelhoudersvergaderingen te organiseren. Deze vinden op 1 december plaats in Utrecht en op 2 december in Brussel. Voorafgaand aan de vergaderingen zal een aandeelhouderscirculaire worden gepubliceerd. Ageas maakte verder bekend dat de heren Camille Fohl en Lex Kloosterman per 31 oktober 2008 terugtreden uit het Executive Committee.

Als gevolg van de financiële crisis heeft Ageas een volledige metamorfose ondergaan. De bank- en verzekeringsactiviteiten zijn overgenomen door de Nederlandse en Belgische staat, waarna de niet-Nederlandse activiteiten uiteindelijk door BNP Paribas worden overgenomen. Ageas holding zal voortaan bestaan uit de internationale verzekeringsactiviteiten, een 66%-deelneming in een gestructureerde kredietportefeuille-entiteit en de financiële activa en verplichtingen van de verschillende financiële vehikels.