American Express voortaan als bank door het leven

De Amerikaanse creditcardgigant American Express zal voortaan als bank opereren. American Express ontving recentelijk toestemming van de Amerikaanse Centrale Bank de Federal Reserve . Hierdoor kan American Express gebruik maken van de 700 miljard dollar die de Amerikaanse overheid ter beschikking stelde voor financiële instellingen.

Reddingsplan
De FED het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken gaf afgelopen maandagavond toestemming voor de hervorming van American Express . Doordat American Express gebruik kan gaan maken van het reddingsplan van 700 miljard dollar kan het bedrijf zich gaan financieren met onder andere deposito’s. Daarnaast wordt het voor American Express gemakkelijker om andere banken over te nemen in de toekomst.

American Express is zwaar getroffen door de huidige malaise op de financiële markten als gevolg van de kredietcrisis. Creditcard houders besteden minder en daarnaast zijn veel consumenten niet meer in staat hun schulden af te betalen. Daardoor zijn investeerders steeds terughoudender geworden om American Express van leningen te voorzien met als gevolg dat de rente die het bedrijf betaald hoger ligt dan de marktrente.

Klanten van American Express bleven afgelopen kwartaal veel later hun schulden betalen dan in dezelfde periode van het vorige jaar. De toenemende onzekerheid betreffende de risico’s op creditcardschulden maken het voor creditcardmaatschappijen haast onmogelijk nieuw kapitaal aan te trekken met de huidige uitstaande schulden van klanten als onderpand hiervoor. American Express is op dit moment de op drie na grootste credit- card maatschappij in de Verenigde Staten.

Reguliere bank
American Express treedt hiermee in de voetsporen van Goldman Sachs en Morgan Stanley welke beiden hun status van zakenbank in ruilden voor dat van een reguliere bank. GMAC, de financiele dochter van het veelgeplaagde General Motors heeft eveneens aangegeven een reguliere bank te willen worden en op die manier gebruik te kunnen maken van het 700 miljard dollar kostende reddingsplan.

Consensus American Express
American Express krijgt door analisten momenteel 4 koop- en 15 houdadviezen toebedeeld. Het aandeel American Express krijgt 6 verkoopadviezen. Meest recente advies kwam van Oppenheimer&Co die een houdadvies toebedeelde. Het gemiddelde koersdoel van American Express bedraagt 31,58 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van American Express voor 2008 is 2,74 dollar. Het bedrijf keert een dividend van 0,63 dollar uit aan haar aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten 8,17.