Overnamestrijd HITT nog niet voorbij

Lange tijd leek Hitt vrijwel zeker overgenomen te worden door het Zweedse defensiebedrijf Saab. Maandag bracht echter een anonieme Chinese partij een bod uit op Hitt, waarna Saab heeft besloten om zijn bod op het Nederlandse softwarebedrijf te verhogen.

Een Chinese partij heeft maandag 7,26 euro per aandeel geboden op alle uitstaande aandelen van Hitt. De Nederlanders zijn inmiddels in gesprek gegaan met de Chinezen, die volgens Hitt actief is op de maritieme markt in China, maar hebben tegelijkertijd aangegeven nog altijd de voorkeur te geven aan de Zweden. Saab levert diensten en producten op het gebied van defensie en beveiliging. Naar aanleiding van het Chinese bod heeft Saab het bod verhoogd van 6,60 naar 7 euro.

Saab heeft wel al een belangrijke slag geslagen, doordat moederbedrijf Hitt Holding heeft toegezegd zijn belang van 53% aan Saab te verkopen voor 7 euro per aandeel. Daarbij heeft het bestuur van Hitt aandeelhouders geadviseerd het bod te accepteren. Naar verwachting wordt de verkoop van de aandelen door Hitt Holding maandag al afgerond, wat zou betekenen dat Saab een meerderheid van de aandelen in handen krijgt.

Saab zou hierdoor theoretisch gezien nog in kunnen gaan op het bod van de Chinezen, maar erg aannemelijk is dit niet. Hitt stelt zelf ondertussen dat het bod van de Chinese partij de nodige onzekerheden herbergt, zonder daarbij details te geven.

Verlies verwacht

Hitt is gespecialiseerd in technologie op het gebied van navigatie en het beheersen van verkeersstromen. Deze diensten levert het bedrijf onder meer aan havens en vliegvelden in Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië.

Het bedrijf maakte eind juli bekend dat over het afgelopen halfjaar een verlies is geleden, zonder daarbij specifieke cijfers af te geven. Het bedrijf komt namelijk 28 augustus met de definitieve halfjaarcijfers. Wel sprak Hitt de verwachting uit dat in de tweede helft het verlies zou worden weggewerkt en er wellicht zelfs een winst over zou kunnen blijven.

Hitt wordt na de overname van Saab onderdeel van het Zweedse bedrijf en verdwijnt van de beurs van Amsterdam. Afgewacht moet worden of er nog een overnamestrijd gaat volgen tussen Saab en de Chinese partij, of wellicht zelfs nog een derde partij. De kans hierop lijkt echter klein gezien de onzekerheden bij het Chinese bod en de toezegging door Hitt Holding .