Chevron ziet winst dalen door orkaan Isaac

Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft nog steeds behoorlijk veel last van de schade die orkaan Isaac deze zomer veroorzaakte. Mede hierdoor heeft Chevron bij diverse faciliteiten haar productie tijdelijk stil moeten leggen. Naast de schade van Isaac had het bedrijf sowieso te kampen met een lagere vraag en negatieve valuta-effecten. Daarnaast had het bedrijf ook nog te maken met een brand op een olieraffinaderij in Californie in augustus van dit jaar.

In de eerste 2 maanden van het vorige kwartaal bedroeg de productie 640.000 vaten per dag. Dit was 3,3 procent minder dan in dezelfde periode in 2011 en 2,9 procent minder dan de eerste 2 maanden in het voorgaande kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs van een vat ruwe olie lag op 95,44 dollar. In het voorgaande kwartaal lag de prijs nog op gemiddeld 103,91 dollar.

Chevron komt op 2 november met haar resultaten over het derde kwartaal. Het aandeel noteert dit jaar zo’n 10 procent in de plus.

Waardering Chevron

Tankwagen Chevron
Tankwagen Chevron

Het aandeel Chevron noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 9,04. De 5-jaars Shillers PE bedraagt 112,67. De sector olie- en gas noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 14,88. Over het lopende jaar wordt voor volgend jaar per aandeel een dividend van 3,51 Amerikaanse dollar verwacht. Het dividendrendement hiervan komt dan uit op 3 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 4,32 procent.

De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 1,76. De sector wordt verhandeld op 2,43 maal haar intrinsieke waarde.

Analisten over Chevron

Het aandeel van de olie- en gasproducent wordt door 12 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 127,1 Amerikaanse dollar. De beurskoers ligt zodoende 8 procent onder de fair value van de analisten. Chevron's marktkapitalisatie ligt momenteel rond de 235,63 miljard Amerikaanse dollar.

Verwachting resultaten 2012 Chevron

Over het huidige jaar wordt een omzet van 250,57 miljard Amerikaanse dollar verwacht. Voor dit jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 25,84 miljard Amerikaanse dollar. De consensus van het resultaat per aandeel ligt op 12,98 Amerikaanse dollar. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 21 procent. Het aandeel sloot dinsdagavond 0,22 procent lager op 117,36 Amerikaanse dollar.