Citigroup overweegt optie tot fusie of verkoop van haar activiteiten

Het Amerikaanse Citigroup gaat de mogelijkheden onderzoeken voor een totale verkoop van de bank, gedeeltelijke verkoop of een fusie met een branchegenoot. De bank heeft de afgelopen dagen te maken gehad met flinke koersdalingen van haar aandeel en ziet zich daardoor genoodzaakt te zoeken naar een oplossing. Eventuele kandidaten voor een overname van Citigroup zijn Morgan Stanley en Goldman Sachs . Citigroup kwam vrijdag met dit nieuws naar buiten.

Dalende koers Citigroup
De koers van het aandeel Citigroup is de afgelopen maanden bezig aan een flinke daling. Doordat de koers van Citigroup hard dalende is zijn er twijfels ontstaan over het voortbestaan en toekomst van Citigroup .

De koersdaling van 26% afgelopen donderdag betekende de grootste daling van het aandeel Citigroup ooit. Afgelopen woensdag liet het aandeel Citigroup al een daling zien van 23%. Ondanks het feit dat de Saoedische prins Alwaleed bin Talal zijn belang in Citigroup wil optrekken naar 5%. Bronnen binnen de Wall Street Journal melden verder dat er geen sprake is van onvoldoende kapitaal of financiering.

Overname
In september was Citigroup nog in de race om zakenbank Morgan Stanley over te nemen en nu is het volgens analisten juist dat het Morgan Stanley is die Citigroup zal gaan overnemen. De huidige CEO van Citigroup , Vikram Pandit heeft een arbeidsverleden bij Morgan Stanley en daarbij komt het feit dat hij nog regelmatig praat met het management van Morgan Stanley .

Niet alleen Morgan Stanley is in de race om Citigroup over te nemen, ook Goldman Sachs wordt genoemd als eventuele overnamekandidaat van Citigroup . In het geval dat Goldman Sachs het Amerikaanse Citigroup zou overnemen zou dit slechts enkele onderdelen zijn en niet in zijn geheel. Volgens analisten zou dit immers een te grote operatie zijn voor Goldman Sachs .

Arbeidsplaatsen
Citigroup maakte eerder deze week bekend dat het naast de 23.000 banen nog eens 52.000 banen gaat schrappen. Citigroup heeft door de kredietcrisis inmiddels al 20 miljard dollar verloren. Citigroup gold ooit als één van de grootste banken van de Verenigde Staten. De beurswaarde van Citigroup is inmiddels gedaald tot 26 miljard dollar. Eind 2006 was de beurswaarde van Citigroup nog 274 miljard dollar.

Consensus Citigroup
Het Amerikaanse Citigroup krijgt door analisten momenteel 5 koop-, en 10 houdadviezen. Citigroup krijgt daarnaast 6 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel van Citigroup komt uit op 18,50 dollar.

Het aandeel Citigroup wordt verhandeld op de Dow Jones Industrial Average Index wat onderdeel vormt van de New York Stock Exchange. Het aandeel noteert momenteel een stand van 4,71 dollar een daling van 26% in vergelijking met de slotkoers van gisteren.

De consensus van analisten van het resultaat per aandeel van Citigroup voor 2008 is -2,34 dollar. Het bedrijf keert een dividend van 1,07 dollar uit aan haar aandeelhouders. De koers-resultaatverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten -2,01.