ArcelorMittal haalt fors geld op

Staalbedrijf ArcelorMittal rondde gisteren de verkoop af van nieuwe aandelen en converteerbare obligaties. In totaal haalde het bedrijf hier door zo’n 4 miljard dollar op. 1,75 miljard dollar werd opgehaald door de uitgifte van 104 miljoen aandelen tegen een uitgifteprijs van 16,75 dollar. De overige 2,25 miljard dollar kwam via de nieuwe 6% converteerbare obligatie. Deze wordt over drie jaar omgezet in aandelen ArcelorMittal van minimaal 16,75 dollar en maximaal 20,94 dollar.

Het totaal opgehaalde bedrag is ruim een half miljard dollar meer dan was gepland door het bedrijf. De familie Mittal zal voor zo’n 600 miljoen dollar aan aandelen en converteerbare obligaties gaan kopen. Het belang van de familie in het bedrijf ligt momenteel rond de 38 procent.

Waarderingsratio's ArcelorMittal

Staalfabriek-ArcelorMittal
Staalfabriek-ArcelorMittal
ArcelorMittal noteert op het moment van schrijven met een koers/winst-verhouding van 50,38. De gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 5 jaar (Shillers PE) bedraagt 54,88. De sectorindustriële metalen noteert met een gemiddelde koers/winst-verhouding van 3,88. Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 0,44 euro. Het dividendrendement op basis van deze taxatie komt dan uit op 3 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 3,79 procent.

De market-to-book ratio (berekend door de koers van het aandeel te delen door de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het aantal uitstaande aandelen) ligt op 0,51. De sector wordt verhandeld op 1,32 maal haar market-to-book ratio.

Opinies analisten over ArcelorMittal

Het aandeel wordt door 29 fundamentele analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 14,24 euro. De koers van het aandeel ligt zodoende 9 procent onder de fair value van de analisten. Op basis van de huidige koers ligt de marktkapitalisatie van ArcelorMittal momenteel rond de 20,45 miljard euro.

Taxaties resultaten 2012 ArcelorMittal

Over het huidige jaar wordt door de analisten die gepolst zijn door persbureau Reuters een omzet van 65,24 miljard euro verwacht. Voor het lopende jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 395,88 miljoen euro. De gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 26 cent. Om 15.42 noteert het aandeel 0,08 procent hoger op 13,10 euro.