Gevolgen nationalisatie SNS Reaal

De nationalisatie van SNS Reaal die vrijdag door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bekend werd gemaakt heeft nogal wat teweeg gebracht. Iedereen moet meebetalen, zowel de aandeelhouders, andere Nederlandse banken als de belastingbetaler. Analisten geven hun visie.

Afwaardering

Nog voordat de nationalisatie bekend werd verlaagde Moody’s al zijn waardering voor SNS Reaal. Volgens de Kredietbeoordelaar zou overheidssteun voor de bank en verzekeraar onvermijdelijk zijn om overeind te kunnen blijven.

Moody’s verlaagde zodoende de rating van caa3 naar caa1 en daarnaast werden het bankonderdeel SNS Bank en de verzekeringsdivisies afgewaardeerd. Ook sloot de kredietbeoordelaar verdere afwaarderingen niet uit. Vooralsnog is niet bekend of Moody’s nu de bank is genationaliseerd zijn waarderingen gaat heroverwegen.

Banken betalen de rekening

Econoom Sweder van Wijnbergen stelde tegenover de NOS dat Nederlandse banken en de overheid de rekening betalen voor het falen van De Nederlandse Bank ( DNB ). Volgens Van Wijnbergen hadden zij in 2006 nooit mogen toestaan dat Bouwfonds werd overgenomen door SNS Reaal. Hij wijst er nog maar eens op dat het financiële concern destijds nog geen naar op de beurs stond genoteerd. Door de aankoop van Bouwfonds werd SNS Reaal volgens van Wijnbergen een ‘gifpil’.

De nationalisatie is volgens Van Wijnbergen uiteindelijk minder slecht dan verwacht, maar had hij gehoopt dat er beter gekeken zou worden naar andere alternatieven. Zo had een afsplitsing van de bank en de verkoop van gezonde onderdelen aan private partijen een reële optie geweest, in plaats van het gehele concern. Zodoende had de overheid namelijk de slechte onderdelen van SNS Reaal gewoon failliet kunnen laten gaan, zo besluit Van Wijnbergen.

Nationalisatie biedt stabiliteit

De analisten van ING verwelkomen de nationalisatie van SNS Reaal aangezien dit volgens hen in het belang is van de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector. Als gevolg van de nationalisatie zullen de andere Nederlandse banken in 2014 eenmalig €1 miljard bijdragen aan de redding van SNS Reaal. Dit resulteert volgens ING in een last van €300-€350 miljoen.

De analisten verwachten verder dat de betaling als gevolg zal hebben dat de kernkapitaalratio (core tier 1) daalt met 12 basispunten. Dit is gebaseerd op de ratio van 11,8% die is vastgesteld nadat het financiële instituut in november vorig jaar een bedrag van €1,124 miljard aan staatssteun had terugbetaald.

ING hanteert een verkoopadvies voor SNS Reaal en heroverweegt zijn koersdoel van €0,50 bij te stellen.

Naar de rechter

De Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) heeft naar aanleiding van de nationalisatie van SNS Reaal tegen RTL Z gezegd naar de rechter te stappen. Volgens directeur Jan Maarten Slagter kunnen aandeelhouders niet zomaar worden onteigend.