Bescheiden winst voor SNS Reaal maar wel boven verwachtingen analisten

Het afgelopen kwartaal heeft SNS Reaal weer een bescheiden kwartaalwinst weten te realiseren. Dit bleek uit de resultaten die het concern dinsdagmorgen naar buiten bracht. Analisten zijn over het algemeen te spreken over de cijfers en hebben mede daarom hun verwachtingen voor het aandeel opwaarts bijgesteld.

Door onze redactie

Beter dan verwacht
Waar SNS Reaal in het eerste kwartaal van 2009 nog een nettoverlies rapporteerde van 4 miljoen euro, boekte het concern het afgelopen kwartaal een nettowinst van 42 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een nettowinst van 15 miljoen euro. De hogere winst is voor een groot deel te danken aan de verzekeringstak. Bij de bank-activiteiten was een stabilisering waarneembaar, terwijl SNS Property Finance wederom verlies leed.

SNS reaal wist verder aan het einde van het afgelopen kwartaal zijn kapitaalpositie te verbeteren tot een Tier 1 ratio van 10,9%, waar dit aan het begin nog 10,7% was. Dit is te danken aan de verkoop van gesecuritiseerde leningen en lagere kredietrisico’s bij Property Finance. De solvabiliteit van de verzekeringsactiviteiten daalde van 230% eind 20009 naar 225%, wat voornamelijk te wijten was aan wijzigingen in de berekeningsmethode.

Blootstelling PIIGS
SNS Reaal maakte ook bekend dat het per 14 mei 2010 voor 150 miljoen euro aan Griekse staatsleningen in zijn beleggingsportefeuille heeft, 58 miljoen Portugese en 837 miljoen euro Spaanse staatsleningen Verder is het voor 2,3 miljard euro blootgesteld aan Italiaanse staatsobligaties, terwijl de totale beleggingsportefeuille 17 miljard euro is.

Dit betekent dat de blootstelling aan Griekenland minder dan 1% is van de totale beleggingsportefeuille van SNS Reaal.

Boven verwachting
Analist Dirk Peeters van KBC Securities stelt in zijn researchrapport dat de nettowinst volledig te danken was aan een terugkeer van de opbrengsten in de divisie Insurance terwijl Retail Banking vlak was en Property Finance een nettoverlies realiseerde.

Vanwege de beter dan verwachte resultaten heeft Peeters zijn verwachtingen voor de nettowinst voor het eerste halfjaar van 2010 verhoogd van 23 miljoen euro naar 68 miljoen euro, wat als consequentie heeft dat de verwachting voor de nettowinst voor heel 2010 is verhoogd van 160 miljoen euro naar 205 miljoen euro. De verwachting voor de winst per aandeel voor 2010 is door de analist verhoogd van 56 eurocent naar 71 eurocent. KBC Securities handhaaft het buy-advies en hanteert een koersdoel van 6,50 euro.

Consensus
Er staan nu 4 koop-, 7 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit voor SNS Reaal, waardoor de consensus voor het aandeel licht positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 5,59 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 38%. Verwacht wordt dat analisten hun taxaties voor het aandeel de komende dagen opwaarts zullen bijstellen, waardoor de consensus zal verbeteren.