Rio Tinto opgelicht wegens 'falen van corporate governance' door activistische aandeelhouder

  • Turquoise Hill Resources (TRQ) activistische investeerder Pentwater Capital bekritiseert opnieuw Rio Tinto (RIO) voor "voortdurende inbreuken op het ondernemingsbestuur", en beweert een belangenconflict met Ngaire Woods, bestuurslid van Rio, decaan van de Blavatnik School of Government van Oxford University.
  • Pentwater zegt dat Oxford een "te gezellige relatie" heeft met Rio Tinto en veroordeelt Woods voor donaties die de school van de overheid van het bedrijf heeft geaccepteerd.
  • Het hedgefonds gaat verder met te zeggen dat "het er steeds meer op lijkt dat Rio Tinto van plan is de minderheidsaandeelhouders [Turquoise Hill] op te zadelen met de financiering van de $ 2,3 miljard aan kwijtschelding van schulden die Rio de regering van Mongolië heeft aangeboden" met betrekking tot de Oyu Tolgoi mijn.
  • Rio-aandelen zijn vandaag weinig veranderd, maar hun winst van 13% tot nu toe dit jaar kan voornamelijk worden toegeschreven aan de sterke ijzerertsprijzen, evenals de stromen uit BHP in Londen terwijl zijn rivaal zich voorbereidt om de FTSE, Jefferies, te verlaten zeggen analisten.
  • "We geven de voorkeur aan pure koper- en aluminiumproducenten boven ijzerertsmijnen, maar we geloven wel dat ijzererts en Rio op korte termijn beter kunnen presteren", zegt Jefferies.
  • Gedeeltelijk geholpen door zware regenval die de Braziliaanse aanvoer heeft verstoord, is ijzererts gestegen naar de hoogste prijzen in drie maanden.

    Over dit jaar komt de verdient het bedrijf uit London volgens de analisten uit op 62.45 miljard GBp. Dit is behoorlijk meer dan de omzet over 2021 toen de omzet 44.61 miljard GBp bedroeg.

    Historische omzetten en resultaten Rio Tinto in beeld plus taxaties 2021

    beurskoers

    De meeste analisten rekenen voor 2021 op een nettowinst van 21.71 miljard GBp. Gezien de laatste analistenconsensus heeft het bedrijf dit jaar een winst per aandeel van 1340 GBp. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding uit op 4.22.

    Fors dividend Rio Tinto

    Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 1025 GBp verwacht. Rio Tinto 's dividendrendement komt neer op 18.12 procent. Het gemiddelde dividend van de mijnbouwers ligt op een schamele 0.81 procent.

    Jongste koersdoelen rond de 5240 GBp

    JP Morgan, Barclays en Liberum gaven onlangs taxaties voor het aandeel.

    Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de beurswaarde 7070.82 miljard GBp. 1

    Het aandeel staat om 17.40 1.24 procent hoger op 5657 GBp.

    Historische beurskoersen Rio Tinto

    beurskoers riotinto

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.