Rio neemt de controle over het Australische partnerschap met het Russische Rusal

 • Rio Tinto (NYSE:RIO) nam de volledige controle over een aluminiumoxideraffinaderij die het bezit met het Russische United Company Rusal (OTC:UNRIF) in Australië, meldt Bloomberg, waarmee de Russische aluminiumproducent formeel de toegang tot een belangrijke grondstofbron ontzegde .
 • Rusal had geen toegang tot zijn aandeel in de productie van aluminiumoxide uit Queensland, waarin het 20procent; bezit versus 80procent; van Rio, sinds Australië vorige maand een verbod op de export van aluminiumoxide naar Rusland aankondigde.
 • Rio werd door het management van Queensland Alumina gevraagd om in te grijpen en de volledige controle over het activum over te nemen nadat het juridisch advies had ontvangen dat suggereerde dat de operationele structuur niet kon voldoen aan de Australische sancties, aldus Bloomberg.
 • Hoewel Russisch aluminium niet specifiek het doelwit is van sancties, hebben de onzekerheid van de Russische oorlog tegen Oekraïne en de groeiende problemen met de toeleveringsketen van Rusal ertoe bijgedragen dat de prijzen vorige maand naar recordhoogtes zijn gestegen.

  De omzet van het bedrijf uit London over dit jaar komt uit op 59.93 miljard GBp. Zo blijkt uit gemiddelde analistenverwachting. De omzet zou volgens de analistenconsensus dit jaar dan het hoogste in haar bestaan zijn. Dit is vrij beperkt minder dan de omzet over 2021 toen het bedrijf 63.5 miljard GBp verdiende.

  Historische omzetten en resultaten Rio Tinto in beeld plus taxaties 2022

  financiële analyse

  Onderaan de streep rekenen de meeste analisten op een nettowinst van 19.56 miljard GBp. Over dit jaar ligt de consensus van Rio Tinto 's resultaat per aandeel op een winst van 1240 GBp. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding uit op 4.43.

  Fors dividend Rio Tinto

  Per aandeel rekenen de analisten op een dividend van 892 GBp. Rio Tinto 's dividendrendement is dus 16.24 procent. Het doorsnee dividendrendement van de mijnbouwsector ligt op een nihile 0.81 procent.

  Jongste koersdoelen rond de 5800 GBp

  RBC Capital Markets, Barclays en JP Morgan gaven onlangs taxaties voor het aandeel.

  Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de beurswaarde 6848 miljard GBp. -2

  Het aandeel staat om 13.26 1.77 procent hoger op 5492 GBp.

  Historische beurskoersen Rio Tinto

  financiële analyse riotinto

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.