Danone in overgangsjaar

Danone maakte deze week een recordomzet bekend, maar tegelijkertijd ook dat er vele ontslagen zullen vallen. 2013 zal mede daarom gekenmerkt worden als een overgangsjaar, wat sommige analisten heeft doen besluiten hun taxaties voor het aandeel neerwaarts bij te stellen. Desondanks is de consensus nog altijd zeer positief.

Recordomzet en ontslagen

Woensdag maakte Danone zijn resultaten over 2012 bekend. Het bedrijf boekte een recordomzet van 20,9 miljard euro, wat vooral te danken was aan de toenemende vraag vanuit opkomende markten. De omzet betekende een stijging van 5% ten opzichte van 2011.

Een tegenvaller vormde echter Europa, waar de verkopen tegenvielen door de economische problemen in met name de Zuid-Europese landen. De nettowinst over 2012 bedroeg uiteindelijk 1,82 miljard euro, een toename van 70 miljoen euro ten opzichte van het jaar daarvoor.

Mede door de aanhoudende problemen heeft Danone echter besloten het mes in de organisatie te zetten, waardoor er in de komende 2 jaar 900 banen zullen verdwijnen, bovenop de al in december aangekondigde kostenbesparingen. Danone hoopt hiermee in 2014 weer terug te keren naar een sterke, winstgevende groei.

Advies verlaagd naar houden

De analisten van ABN AMRO hebben naar aanleiding van de publicaties hun advies voor Danone verlaagd van ‘kopen’ naar ‘houden’. De jaarcijfers waren namelijk lager dan verwacht en de analisten gaan ervan uit dat 2013 een overgangsjaar zal zijn.

Hoewel ABN AMRO van mening is dat de aangekondigde plannen hun vruchten zullen afwerpen, zal het wel enige tijd duren voordat het zijn concurrentie in Europa zal hebben verbeterd. Momenteel wordt het aandeel verhandeld op 16x de winst van 2013 en 14,5x de winst voor 2014, waar dit voor concurrenten Nestlé respectievelijk 17,5x en 16x en Unilever eveneens 17,5x en 16x is. Aangezien er vooralsnog geen verbetering zichtbaar is in de Europese groei en winstgevendheid zijn de analisten daarom behoudender geworden.

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 15 koop-, 9 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus nog erg positief is. Desondanks mag afgaande op recente analistenreacties gesproken worden van een neutraal sentiment.

Gemiddeld hanteren analisten momenteel een koersdoel van 52,62 euro, wat een verwacht rendement oplevert van circa 5%.