Heijmans blijft underperformer

Het aandeel Heijmans heeft in de afgelopen dagen een fikse koersstijging laten zien. De koers van het aandeel noteerde zelfs afgelopen donderdag even 50% hoger. Volgens analisten zou de stijging verband hebben met de verkoop van een stuk grond, maar volgens hen blijft het concern grote problemen behouden.

Verkoop grond
Heijmans heeft het Oostenburgereiland, dicht in de buurt van het hart van de stad Amsterdam, verkocht aan de woningcorporatie Stadgenoot. Dit werd dinsdag 6 januari bekendgemaakt. Het Oostenburgereiland is een binnenstedelijke nieuwbouwlocatie met een oppervlak van 11 hectare. Van de 17e tot de 19e eeuw was Oostenburg een scheepswerf voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie . Later werden er een fabriek voor stoommachines, de fabriek werkspoor en de Van Gendthallen gevestigd.

Heijmans verwierf het Oostenburgereiland in 1998. Heijmans Vastgoed ontwikkelde er het INIT gebouw en verkocht dit in 2007. Het INIT is de eerste gerealiseerde ontwikkeling op de locatie.

Volgens ingewijden zou met de verkoop een bedrag zijn gemoeid van 30 tot 40 miljoen euro in cash.

Problemen
Analist Edwin de Jong van SNS Securities merkt op dat er behoorlijk wat zorgen waren over de schuldpositie van Heijmans . Met de verkoop van het stuk grond zou de schuldpositie een stuk minder zijn geworden aldus de analist. Momenteel heeft de analist een verkoopadvies voor het aandeel uitstaan met een koersdoel van 4,25 euro.

De analisten van ABN AMRO vinden de koerssprong van Heijmans in de afgelopen dagen overdreven. Het enige nieuws dat de stijging van de koers zou onderbouwen zou de verkoop van een stuk land in Amsterdam zijn. Het bedrag zou natuurlijk voor wat rust kunnen zorgen op de geplaagde balans van het bedrijf, aldus de analisten. Desondanks adviseren zij beleggers om niet te snel op de trein te stappen. Mede daarom handhaven de analisten het houdadvies. De analisten wijzen erop dat Heijmans nog steeds grote problemen heeft.

De consensus voor het aandeel blijft negatief. Voor het aandeel staat zelfs op dit moment geen enkel koopadvies uit. Er zijn 5 houd- en liefst 9 verkoopadviezen afgegeven.


Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont het koersverloop van het aandeel Heijmans over het afgelopen jaar met daaroonder het handelsvolume. De grafiek laat duidelijk zien dat de koers van het aandeel een ware duikvlucht heeft genomen afgelopen jaar. Dit is deels toe te schrijven aan de wereldwijde economische malaise maar ook aan de opeenvolgende winstwaarschuwingen die het concern afgelopen jaar af gaf.

Er is duidelijk een piek waarneembaar in het handelsvolume in de periode dat het aandeel zijn all time high over de genomen periode bereikte. Dit was op 14 mei 2008 op 27,52 euro. Een dag erna is een piek waarneembaar in het handelsvolume. In de afgelopen dagen zien we ook dat er een hoog handelsvolume was voor het aandeel. De koers van het aandeel is inde afgelopen dagen opgelopen van zijn all time low op 5 januari van 3,56 euro naar 7,40 euro op 8 januari.