Deutsche Bank schokt beleggers

Deutsche Bank (DB) was afgelopen woensdag één van de aanstichters van de forse koersdalingen in Europa. Aanvankelijk koersten de hoofdindices vrij vlak maar na de bekendmaking van de grote verliesposten bij DB sloeg de stemming hard om. Het aandeel DB ging de dag ruim 7% lager uit op 22,10 euro. DB stelde dat het in het vierde kwartaal een verlies van 4,8 miljard euro heeft geleden. Het grote verlies was vooral te wijten aan de verliezen op de kapitaalmarkten. DB spreekt op haar website van extreem zware marktomstandigheden die vooral de resultaten bij Sales & Trading hard omlaag geduwd hebben. Tevens leed DB zware verliezen bij de afdelingen kredietproducten en bij de effectenafdelingen. Voor het gehele boekjaar verwacht DB dat het verlies uitkomt op 3,9 miljard euro. In de voorgaande kwartalen werden er dus nog wel positieve resultaten geboekt

Op de beurs in Frankfurt reageerden beleggers en analisten teleurgesteld op deze bekendmakingen. “Deze resultaten zijn een teleurstelling en dit was lager dan onze verwachtingen” zo stelde analist Sebastian Reuter van het effectenhuis Hauck & Aufhauser. Een Duitse beurshandelaar stelde dat het vertrouwen in het aandeel nu volledig weg is maar dat anderzijds veel van het negatieve nieuws al ingeprijsd is. In de markt wordt gevreesd voor een aandelenemissie en ook worden staatsingrepen niet verder uitgesloten. DB heeft haar posities in de leningen met de relatief hogere risico’s al fors afgebouwd. Analisten noemen dit een sterk teken en putten hier weer moed om te stellen dat het aandeel al het negatieve nieuws al ver verdisconteerd zou hebben.

DB meldde verder op haar website dat de Tier 1 ratio eind 2008 rond de 10% lag. Dit is conform haar doelstelling zo stelt DB. Hier is echter gebaseerd op een maximaal dividend van 50 cent per aandeel. Gisteravond stelde de bestuursvoorzitter van DB, Josef Ackermann, dat de kredietcrisis zeker nog niet verslagen is. Ook al zijn er reeds forse staatsingrepen gedaan dan is het nog te vroeg om te stellen dat de conjunctuur zal herstellen zo stelde Ackermann. Ackermann looft de daden van de internatonale financiële politici en die van de centrale banken.“ We moeten en zullen van onze fouten leren” zo stelde Ackermann tegenover de pers. Ackermann is er van overtuigd dat DB en Duitsland juist sterker uit deze crisis zal komen, zelfs sneller dan de meesten zullen denken, aldus de bestuursvoorzitter.