Correlaties Dow fondsen erg hoog

Per aandeel/bedrijf worden er willekeurig een paar nieuwspunten bekeken of deze waarde hebben voor de koers van het aandeel. Daarna wordt er gekeken naar het verloop van de koers na het bericht, gevolgd met een conclusie. In de grafieken hieronder zijn vergelijkingen te vinden in percentage daling/stijging van een aandeel met de Dow Jones Index . De blauwe lijnen geven de aandelen weer.

Home Depot
18/11/2008: Home Depot geeft aan dat zij de verwachte EPS handhaven op een daling van ongeveer 24%. Het aandeel daalt de dagen erna van 20.66 naar 18,52 dollar.
20/11/2008: Home Depot geeft een dividend uit van 22,5 cent per aandeel. Het aandeel steeg die dag met ongeveer 2,5%.

Conclusie: Home Depot heeft een paar punten waar het aandeel de index duidelijk aan het outperformen is. Dat is in begin september en rond 18 tot 26 november. De trends zijn vanaf midden september tot 24 oktober bijna gelijkwaardig aan elkaar. Wat er tot nu toe bij veel aandelen is geconstateerd is dat in deze crisis maanden de aandelen dalen, als de indices ook dalen.

Wal-Mart Stores


29/09/2008: Wal-Mart Stores Stores wil 20 niet winstgevende winkels gaan sluiten en 6% van het personeelsbestand ontslaan. Het aandeel verloor 2,5% van hun waarde. De Dow Jones leverde ook fors in deze dag.
08/10/2008: Wal-Mart Stores geeft aan dat de EPS van 0,73-0,76 dollar gehandhaafd blijft voor het derde kwartaal van 2008. Analisten gaan uit van een EPS van 0,76 dollar in dezelfde periode. Het aandeel verliest die dag wat van zijn waarde, maar zal de volgende dagen veel meer inleveren evenals de Dow Jones .
13/11/2008: Voor het vierde kwartaal verwacht Wal-Mart Stores een EPS tussen de 1,03-1,07 te kunnen realiseren. Analisten gingen uit van een EPS van 1,11 dollar voor het vierde kwartaal. Het aandeel daalt de twee dagen erop, deze dagen is dezelfde trend te zien als de Dow Jones .

Conclusie:Het aandeel Wal-Mart Stores heeft in deze periode absoluut een outperformance laten zien ten opzichte van de Dow Jones . Toch zijn de trends tussen het aandeel en de Dow Jones zichtbaar. Het aandeel laat twee keer een daling zien dat er een wat minder bericht over het aandeel uitkomt.

Walt Disney


31/10/2008: Het bestuur van Walt Disney heeft een vergadering gehad om kostenreducerend plan te prepareren en dat kan het snijden in het personeelsbestand betekenen. Het aandeel daalde na het weekend met ongeveer 4% terwijl de Dow Jones een plus liet zien op dezelfde dag.
03/12/2008: Walt Disney heeft aangekondigd dat het jaarlijkse cash dividend op 0,35 dollar per aandeel ligt. Het aandeel steeg dezelfde dag en de dagen erop ook nog. De Dow Jones liet een kleinere stijging zien.

Conclusie: Het aandeel Walt Disney laat bijna geen tegenovergestelde trends zien ten opzichte van de index. Wel is te zien dat op 31 oktober het aandeel wat rendement inlevert terwijl de Dow Jones licht stijgt. Dit kan heel goed gekomen zijn door het bericht dat Walt Disney misschien in het personeelsbestand gaat snijden.