Nieuwe deal zorgt voor gemengde reacties

Vorige week maakte de Belgische staat, Ageas Holding en BNP Paribas bekend een nieuwe overeenkomst gesloten te hebben. De nieuwe deal moet nog wel goedgekeurd worden door de aandeelhouders. De handel van het aandeel is maandagmorgen weer hervat nadat het vrijdag was opgeschort na de nieuwe overeenkomst.

Nieuwe overeenkomst
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Forits in België door wil gaan als verzekeraar. Dit blijkt uit de overeenkomst die Ageas vrijdag sloot met de Belgische overheid en de Franse bank BNP Paribas. Het concern wil 90% van de Belgische verzekeringsactiviteiten houden en het resterende belang van 10% zou in handen komen van BNP Paribas. Hiervoor zou het een bedrag van 550 miljoen euro voor over hebben

In oktober vorig jaar betaalde BNP Paribas 14,5 miljard euro voor grote delen van Ageas België. In december werd deze transactie echter opgeschort door de bank nadat een Belgische rechter oordeelde dat aandeelhouders hadden moeten worden gekend in de opdeling. Nog steeds is er geen duidelijkheid over de toekomst van het bankonderdeel.

In de nieuwe transactie tussen Ageas , de Belgische staat en BNP Paribas is ook opgenomen dat het belang van Ageas in probleemkredieten zal worden verlaagd. De Belgische staat heeft zijn garantie met betrekking tot deze kredietportefeuille vergroot.

Op 11 februari zal Ageas de nieuwe overeenkomst voorleggen aan haar aandeelhouders.

Handel hervat
De handel in het aandeel Ageas is maandagochtend hervat nadat deze vrijdag was opgeschort naar aanleiding van de nieuwe overeenkomst. Het aandeel maakte direct een fikse koerssprong. Beleggers reageerden positief op de nieuwe overeenkomst waardoor het aandeel kort na opening een winst van 22% noteerde. Inmiddels is dit al weer teruggelopen tot een kleine 10%.

Ontslag
Zondag 1 februari werd bekend dat Louis Cheung Chi Yan, lid van de Raad van Bestuur van Ageas , met onmiddellijke ingang zijn onstlag heeft genomen als niet uitvoerend bestuurder. Louis Cheung Chi Yan, Executive Director and Group President of Ping An, werd in april 2008 benoemd tot niet uitvoerend bestuurder van Ageas . De reden waarom Louis Cheung Chi Yan is opgestapt blijft onbekend. Ageas meldde via een persbericht dat het zeer veel profijt heeft gehad van de ruime ervaring van de heer Cheung in de groeimarkten waar Ageas actief is. Verder stond in het persbericht dat Andrew Spencer Doman, die door Ping an was voorgedragen als kandidaat voor de Raad van Bestuur van Ageas , zijn kandidatuur heeft ingetrokken.

Gemengde reacties
Advocatenkantoor Modrikamen vindt de nieuwe deal van Ageas geen oplossing. Volgens Modrikamen is het zeker een stap in de goede richting maar zorgt het niet voor een oplossing voor Ageas Bank en voor Ageas Nederland. Het advocatenkantoor is van zins om tijdens de aankomende buitengewone aandeelhoudersvergadering tegen het pakket verkoopvoorstellen te stemmen.

De Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) vindt dat Nederland een voorbeeld zou moeten nemen aan het optreden van Belgische regering in de Ageas kwestie. De VEB heeft daarom minister van Financiën Wouter Bos opgeroepen de onderhandelingen met Ageas te heropenen. De VEB is van mening dat er door de nieuwe overeenkomst een levensvatbare verzekeraar ontstaat die op de middellange termijn weer waarde voor aandeelhouders kan opleveren. De VEB zou daarom graag zien dat ook de Nederlandse verzekeringstak van Ageas , die in oktober van het voorgaande jaar in handen kwam van Wouter Bos door een nationalisatie, daaraan wordt toegevoegd.

Analist Marc Debrouwer van effectenhuis Petercam stelde vrijdag direct na de overeenkomst dat deze verduidelijkt moet worden. De analist verwacht wel dat per saldo de afspraken de waarde van het aandeel zullen versterken. De analist raamde maandag het koersdoel voor Ageas op 2,43 euro. Debrouwer stelt dat door de recente ontwikkelingen het risicoprofiel voor de gemiddelde belegger is verlaagd. De analist ziet nog een maximaal opwaarts potentieel van 66 eurocent per aandeel.

Het eigen vermogen van Ageas zal volgens analist Paul Beijsens van Theodoor Gillissen Bankiers na aanpassingen van de overeenkomst dalen tot 6,5 miljard euro per 30 september 2008. Naar verwachting zal de boekwaarde in het vierde kwartaal verder zijn gedaald door een nettoverlies, herwaarderingen en afschrijvingen, aldus Beijsens. Het risico is volgens de analist sterk verlaagd totdat duidelijk is met welke activiteiten het bedrijf verder zal gaan. De analist heeft op dit moment geen advies voor het aandeel uitstaan.

Bij KBC Securities hebben ze op basis van de nieuwe overeenkomst Ageas gewaardeerd op 7,1 miljard euro of 2,83 euro per aandeel. Door het aftreden van de afgevaardigde van Ageas ’ grootste aandeelhouder Ping An (Louis Cheung) en het intrekken van de kandidatuur van Andrew Spencer Doman kan er volgens analist Dirk Peeters op wijzen dat Ping An zal tegenstemmen op de aankomende aandeelhoudersvergadering omtrent de nieuwe overeenkomst. Ping An was namelijk niet betrokken bij de laatste onderhandelingen, aldus de analist. Peeters heeft op dit moment geen advies voor het aandeel afgegeven.