Resultaten ArcelorMittal boven consensus

Het staalconcern ArcelorMittal heet in het laatste kwartaal van 2008 een verlies moeten lijden. Het bedrijfsresultaat wist wel de verwachtingen te overtreffen. Analisten zijn ontevreden over het geboekte nettoverlies, maar de EBITDA was beter dan de ramingen die vooraf waren gedaan. De consensus voor het aandeel blijft overwegend positief.

Rode cijfers
ArcelorMittal boekte het vierde kwartaal van 2008 een verlies van 2,6 miljard dollar. Het staalconcern ondervindt hinder van de snel verslechterende marktomstandigheden door het afkoelen van de wereldeconomie. Het bedrijfsresultaat over het vierde kwartaal kwam uit op 2,8 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal verwacht het concern een bedrijfsresultaat van 1 miljard dollar. Dit is in lijn met de verwachting van analisten.

Het verlies is voor een groot deel terug te voeren op een buitengewone last van 3,1 miljard dollar. ArcelorMittal wil het lopende kwartaal de productie tijdelijk verlagen totdat de voorraden voldoende zijn afgebouwd. Daarnaast zal het concern in 2009 voor 2 miljard dollar besparen en verlaagt het de investeringen voor het huidige jaar met 3 miljard dollar. Tot slot wordt het dividend over 2009 verlaagd tot 75 dollarcent per aandeel.

Beter dan verwacht
Bij effectenhuis Petercam zijn ze ontevreden over de zwakke outlook die ArcelorMittal afgaf. Analist Alexandre Weinberg wijst darnaast op het lagere dividend en het toenemende risico op overschrijding van bankconvenanten. Er zijn nog geen tekenen van marktherstel zichtbaar en de zwakke financiële positie van ArcelorMittal is volgens Weinberg een bron van zorg. De analist verwacht dan ook dat het staalconcern meer activiteiten zal moeten verkopen waarbij kroonjuwelen zullen moeten worden opgeofferd. Tot slot sluit Weinberg een kapitaalverhoging niet uit. De analist heeft zijn advies voor het aandeel verlaagd van reduce naar sell.

De analisten van ABN AMRO hebben gemengde gevoelens bij de resultaten die ArcelorMittal wist te behalen. Het nettoverlies viel hoger uit dan de analisten hadden verwacht, maar de EBITDA was met 2,8 miljard dollar beter dan de analisten vooraf hadden geraamd. De analisten wijzen erop dat de onderneming het dividend heeft gehalveerd tot 75 dollarcent, wat aangeeft dat ze cash bespaart om deze moeilijke tijden door te komen. De analisten vinden dat ArcelorMittal geografisch goed is gepositioneerd om te profiteren van een opleving in diverse regio's. Mede daarom blijven de analisten bij het houdadvies gezien de forse tegenwind die de onderneming te verduren heeft.

Voor analist Dirk Netting van Commerzbank was de gerealiseerde EBITDA in het vierde kwartaal boven verwachting. De analist stelt echter dat hier niet de afschrijvingen op voorraden en voorzieningen ter waarde van 4,4 miljard dollar in is meegenomen. De outlook van een EBITDA van 1 miljard dollar in het huidige kwartaal zal volgens Netting de consensus met 30% omlaag duwen. De analist heeft momenteel een houdadvies voor het aandeel uitstaan.

Bij DHF Bank was de EBITDA van het vierde kwartaal boven de consensus van 2,35 miljard dollar van analisten, maar in lijn met wat analist Hermann Reith vooraf had voorspeld. De analist vindt het een pluspunt dat ArcelorMittal zelfs in deze moeilijke omstandigheden prijs boven volume stelt en mede daarom heeft de analist een buy-advies voor het aandeel uitstaan.

De consensus voor het aandeel is momenteel overwegend positief. Voor het aandeel staan 18 koop-, 11 houd- en 7 verkoopadviezen uit. Voor 2009 gaan de analisten gemiddeld genomen uit van een winst per aandeel van 3,61 euro. Hierdoor bedraagt de koers/winstverhouding voor 2009 op dit moment 5,52.