Analisten zien slechte cijfers bij TNT

Post- en pakketbezorger presenteerde maandagmorgen zijn resultaten over 2008. Uit de cijfers kwam naar voren dat TNT een lastig kwartaal achter de rug heeft door de wereldwijde economische crisis. De winst viel veel lager uit, wat ook te wijten was aan herstructureringslasten. De cijfers zijn redelijk in lijn met de verwachtignen van analisten, maar zij zijn vooral bezorgd over de divisie Express die in hun ogen teleurstelde.

Winstdaling
Over heel 2008 wist TNT een omzet te realiseren van 11,46 miljard euro. Dit is iets meer dan in 2007 waar de omzet uitkwam op 11,017 miljard euro. De EBITDA daalde van 1,674 miljard euro naar 1,532 miljard euro, een afname van 8%. De EBIT daalde met 12,8% tot 1,160 miljard euro.

Vooral het vierde kwartaal van 2008 was moeilijk voor TNT. Hierin daalde de omzet tot 2,93 miljard euro. De EBIT kwam uit op 160 miljoen euro, na aftrek van in totaal 152 miljoen euro aan reorganisatielasten. De nettowinst kwam in dit kwartaal uit op 59 miljoen euro, een daling van maar liefst 60%.Uitkering in aandelen
TNT heeft voorgesteld over 2008 een dividend uit te keren van 71 eurocent per aandeel. Hiermee is het dividend lager dan in 2007 toen het uitkwam op 85 eurocent per aandeel, waarmee het concern niet zijn uitspraken nakomt van afgelopen december. Toen zei het concern namelijk dat het concern het dividend gelijk zou houden. TNT heeft al 34 eurocent in contanten uitgekeerd. Het restant, oftewel 37 eurocent, zal worden uitgekeerd in aandelen, waarbij aandeelhouders voor elke veertig aandelen die ze hebben een extra aandeel krijgen.

Somber 2009
Bij TNT zijn ze somber over de economie voor 2009. Financieel topman Henk van Dalen zegt dat TNT er rekening mee houdt met een aanhoudende scherpe daling in volumes en druk op alle economische systemen. Van Dalen stelt dat TNT zich nu sterk gaat concentreren op kostenbesparingen en de kapitaalstroom. Van Dalen:”Kostenbesparingen en de kapitaalstroom. “Dit zijn bijzondere tijden. Ik heb vele recessies en achteruitgangen gezien in de economie, maar geen een was zoals deze.”

Het concern verwacht dat de omzet bij de Express-divisie in het komende jaar verder zal afnemen en dat bij de Post-divisie de volumes versneld zullen afnemen. Mede daarom heeft het concern zich ten doel gesteld om in 2009 400 miljoen euro aan kostenbesparingen te realiseren. Eerder sprak het concern nog de verwachting uit tussen de 270 en 330 miljoen euro te zullen besparen in 2009 en 2010.


Bron: Belegger.tv

Express-divisie stelt teleur
Voor de analisten van ABN AMRO valt TNT toch wat tegen. De analisten stellen dat TNT in eerste instantie in lijn heeft gepresteerd met de winstverwachting, maar nader onderzoekt leert dat de Express-divisie het beduidend slechter heeft gedaan dan verwacht. Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door de Post-divisie, aldus de analisten. De analisten noemen het verder opvallend dat het slotdividend zal worden uitgekeerd in de vorm van een stock-dividend. De verwachtingen die TNT uitsprak vonden de analisten tot slot ook minder specifiek dan zij van het concern gewend waren. De analisten behouden hun koopadvies, dat is gebaseerd op de actieve rol die TNT naar verwachting zal spelen in het consolidatieproces binnen de sector. Dit proces kan echter enige tijd uitgesteld worden vanwege de aanhoudende economische crisis, aldus de analisten.

Analist Danny van Doesburg van SNS Securities vindt de resultaten slechter dan verwacht behalve die de Post-divisie presenteerde. Volgens de analist blijft Express het zorgenkindje voor TNT en zal het concern zijn kosten meer moeten aanpassen dan waar eerder op was geanticipeerd. De analist blijft bij zijn houdadvies en heeft een koersdoel uitstaan van 15,75 euro, welke hij afgelopen vrijdag al had verlaagd van 16 euro.

Volgens effectenhuis Petercam snijdt TNT niet snel genoeg in de kosten waardoor het niet kan voldoen aan de ambities voor winstgevendheid. Analist Thijs Berkelder stelt dat investeerders die voor groei van het bedrijf in het aandeel stappen daarom geen reden hebben om momenteel in te stappen. De analist is daarnaast van mening dat beleggers teleurgesteld zijn over het feit dat TNT geen dividend in contanten uitgeeft maar in aandelen. Het effectenhuis heeft een sell-advies voor het aandeel uitstaan.

Voor het aandeel TNT staan op dit moment 14 koop-, 9 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus vrij positief. Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 20,84 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 42,72%. Voor 2009 gaan de analisten gemiddeld genomen uit van een winst per aandeel van 1,78 euro. Hierdoor bedraagt de koers/winstverhouding momenteel 8,21.