Koerswinstverhouding Fortis omlaag

De recente afname van de aandelenkoers van Ageas zorgt ervoor dat de koerswinstverhouding momenteel op het laagste punt in 4 jaar staat (gemeten met de forward pe). Momenteel bedraagt deze ratio 7,67, Ageas behoort hiermee tot de laagst gewaardeerde fondsen, gemeten met de forward pe. Met de gedaalde aandelenkoers stijgt ook het dividendrendement. Uitgaande van een gelijkblijvend dividend bedraagt het dividendrendement momenteel 5,40%.

Eem belegging in het aandeel levert in 2007 een rendement op van -16,15% tot heden. Het aandeel behoort hierdoor tot de underperformers van het Damrak. Redenen hiervoor kunnen de overnameperikelen omtrent ABN AMRO zijn. Een standaard hedgefundstrategie is long gaan in de target en short in de overnemer. Een andere reden kan de ingeperkte mogelijkheid zijn om kredieten op te nemen, vooral gestimuleerd door de recente perikelen op subprime-markten. Binnen de bankensector ontvangen naast Ageas ook Deutsche Bank en Commerzbank nog immer veel koopadviezen.

Over de eerste helft van dit jaar behaalde Ageas een nettowinst van 2,8 miljard euro. Pilaren van deze winst waren de sterke groei van de bankendivisie en van de verzekeringstak. In Q2 bedroeg de nettowinst 1,6 miljard euro, dit was 38% hoger dan in Q1. Op 8 november presenteert het bedrijf haar resultaten over het derde kwartaal.