Citigroup voorziet winst

De Amerikaanse zakenbank Citigroup bleek voor dinsdag en woensdag een grote katalysator voor de beurzen wereldwijd. Een uitgelekte interne memo was hiervan de oorzaak, waaruit bleek dat de zakenbank de eerste 2 maanden van dit jaar winst heeft gemaakt. Vooral de financials waren bij beleggers in trek. Analisten blijven vooralsnog verdeeld over het aandeel.

Memo
Dinsdag liet Citigroup -topman Vikram Pandit weten dat de zakenbank in januari en februari van dit jaar weer winst heeft gemaakt. Daarnaast stelde de topman dat er momenteel geen reden is om bezorgd te zijn over de kapitaalstructuur. Pandit laat in de memo weten opgetogen te zijn over hoe Citigroup het tot dusver in 2009 hefet gedaan. Hij verwacht dat het eerste kwartaal van 2009 het beste kwartaal wordt sinds het derde kwartaal van 2007.

Wall Street roars on Citi


Zeer verdeeld
Analisten hadden de verwachting uitgesproken dat Citigroup tot en met september van dit jaar geen winst zou maken. Door de memo steeg het aandeel dinsdag met 38% tot 1,45 dollar. Vorige week werd nog een historisch dieptepunt bereikt nadat de koers voor het eerst onder de 1 dollar terechtkwam. De prijs van een verzekeringscontract tegen het faillissement van Citigroup zakte nadat het maandag nog op een recordniveau lag.

Op dit moment zijn analisten nog zeer verdeeld over het aandeel. Er staan momenteel 7 koop-, 11 houd- en 6 verkoopadviezen uit waardoor de consensus op houden staat. De koersdoelen die voor het aandeel zijn afgegeven lopen sterk uiteen. De analisten van Standard & Poors hebben een koersdoel van 1,50 dollar afgegeven, wat dicht bij de slotkoers van dinsdag staat. Daarentegen zijn de analisten van JPMorgan een stuk optimistischer met een koersdoel van 9 dollar. Dit is niveau waar het aandeel halverwege november op noteerde. Sindsdien is het aandeel gedaald tot onder de 1 dollar. De oprisping van dinsdag zorgt ervoor dat de koers van het aandeel momenteel 1,45 dollar bedraagt.