Analisten verlagen outlook Eriks

Afgelopen dinsdag gaf Eriks een trading update waarin het aangaf het dividend over 2008 flink te zullen verlagen. Analisten blijven voorlopig positief over het aandeel, maar hebben wel aangekondigd hun verwachtingen en koersdoelen te zullen verlagen. De consensus voor het aandeel is momenteel nog overwegend positief.

Negatieve groei
In het eerste kwartaal van 2009 is de vraag naar Eriks producten aanzienlijk afgezwakt, aldus de technische handelsonderneming. In alle regio’s zag Eriks de autonome omzet achterblijven. De omzet over het eerste kwartaal van 2009 zal naar verwachting uitkomen op 270 miljoen euro. Dit is inclusief de omzet van de in 2008 gerealiseerde overnames een stijging van 10,2%, ofwel 25 miljoen euro meer ten opzichte van 2008. De overnames zorgde er dan ook voor dat Eriks de omzet wist te laten stijgen.

De negatieve autonome groei nam af met 33 miljoen euro, wat neerkomt op daling 14,6%.De verkoop van activiteiten bracht een daling te weeg van 5 miljoen euro, en lagere omrekenkoersen van vooral het Britse Pond zorgde voor een afname van 12 miljoen euro. Hiertegenover stond een toename van 75 miljoen euro afkomstig van de in 2008 gerealiseerde overnames.

Inmiddels is Eriks bezig met het uitvoeren van kostenbesparingsprogramma’s die tot een verlaging van de kosten moeten zorgen van ongeveer 20 miljoen euro op jaarbasis. Eriks zal zonder inbreuk te doen op de commerciële slagkracht de organisatie aan de lagere bedrijvigheid aanpassen.

Eriks verwacht dat de EBITA en EBITDA ten opzichte van de gerealiseerde resultaten in 2008 zullen dalen. Toch veracht het concern dat het zal blijven voldoen aan de bankconvenanten door de getroffen maatregelen.

Op 13 mei 2009 zal Eriks de definitieve resultaten nabeurs bekendmaken.

Minder dividend
Eriks voelt zich vanwege de huidige marktomstandigheden genoodzaakt af te wijken van haar normale dividendbeleid en het dividend naar benenden aan te passen. Eriks heeft voorgesteld een dividend per aandeel uit te keren van 1,25 euro. Hiermee zou de pay-out ratio 25,7% bedragen van het nettoresultaat ter beschikking van aandeelhouders. Het concern streeft er normaal naar om ongeveer de helft van de winst uit te keren aan de aandeelhouders.

Het dividend zal naar keuze in contanten of in aandelen worden uitgekeerd. De waarde van het voorgestelde dividend in aandelen zal 3%-5% hoger zijn dan de waarde van het dividend in contanten. . De vaststelling van het dividend in aandelen zal plaatsvinden 1 dag na afloop van de keuzeperiode op basis van de gemiddelde koers van het aandeel gedurende de laatste vijf beursdagen van die keuzeperiode.

Verlaging verwachtingen
Analist Frank van Wijk van SNS Securities vond de organische ontwikkeling van de top-line teleurstellend, omdat de analist van mening was dat deze meer in lijn was met de marktontwikkelingen in vergelijking met de voorgaande kwartalen waar Eriks beter presteerde dan de markt. De kostenbesparingen zijn volgens Van Wijk noodzakelijk om de lagere top-line en productie te compenseren. De analist sluit niet uit dat er meer herstructureringen zullen volgen. Het voorgestelde dividend, en dan met name het deel in contanten, vindt de analist positief aangezien het aantoont dat het management er vertrouwen in heeft dat het niet de bankconvenanten zal breken. De analist blijft bij zijn houdadvies maar zal zijn verwachtingen en het koersdoel verlagen.

Op dit moment staan er voor het aandeel 4 koop- en 4 houdadviezen uit. Geen van de analisten heeft een verkoopadvies voor het aandeel afgegeven waardoor de consensus voor het aandeel overwegend positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 29,20 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 26,68%. De winst per aandeel voor 2009 wordt door de analisten geschat op 4,13 euro, wat een koers/winstverhouding oplevert van 5,58.