Analisten positief over bod Eriks op Econosto

Deze morgen (maandag 31 maart, red.) werd bekend dat de technische handelsonderneming Eriks een bod heeft uitgebracht van 7,80 euro per aandeel in contanten op branchegenoot Econosto. Dit komt neer op een totaal van ruim 126 miljoen euro. Eerder werd door investeringsmaatschappij Gilde een bod gedaan van 7,25 euro per aandeel, wat neerkomt op 117 miljoen euro. Eriks is van mening dat zijn bod beter is dan dat van Gilde voor zowel de aandeelhouders van Econosto als voor de werknemers, leveranciers, afnemers en overige belanghebbenden. Eriks is van plan de overname te financieren door middel van geleend geld. Daarnaast wordt er misschien een kleine emissie gedaan.

Econosto, dat technische onderdelen levert aan onder meer de maritieme- en woningbouwsector, liet in een reactie weten het bod te hebben ontvangen en gaat zich hierover beraden. Het concern maakte daarnaast bekend dat het resultaat in de eerste twee maanden van het huidige jaar confomr de verwachting is. Wel wordt hierbij de kanttekening gemaakt dat de omzetgroei achterblijft. In 2007 maakte Econosto een nettowinst van bijna 18 miljoen euro bij een omzet van 260 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg in 2007 13,4 miljoen euro. Voor 2008 verwacht de handelsonderneming uit Capelle aan den IJssel een bedrijfsresultaat te behalen van 15 miljoen euro.

Eriks, met zijn hoofdkantoor gevestigd in Alkmaar, verkoopt onder andere afsluiters, buizen en gereedschappen. Het concern realiseerde in 2007 een nettowinst van 43,7 miljoen euro. De omzet bedroeg in hetzelfde jaar 949 miljoen euro.

Verwachting Econosto voor 2008
Econosto meldt dat er voor 2008 een aantal substantiële onzekerheden zijn, te weten:

 • Onzekerheid over het effect van de kredietcrisis in de financiële sector
 • Onzekerheid omtrent de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten
 • Onzekerheid met betrekking tot de wereldwijde economische groei

  Analisten positief over bod
  Analisten zijn positief gestemd over het bod. De analisten van ABN Amro zeggen dat doelwitten van het formaat van Econosto schaars zijn. Zij vinden het een goed plan, maar op een stand-alone basis is een hoog bod, aldus de analisten.

  De analisten van Rabo Securities schatten de synergievoordelen die te behalen zijn voor Eriks door een overname van Econosto op circa 3,5 miljoen euro tot 4 miljoen euro. Dit komt overeen met 1,5 procent van de omzet van Econosto. Daarnaast is er ruimte voor operationele verbetering aldus de analisten. Zij schatten dat de overname de winst per aandeel na een jaar met ongeveer 7,5 procent zal verhogen en in het tweede jaar na de overname waarde zal toevoegen.

  Op het moment van schrijven zijn er voor het aandeel Eriks in totaal 8 adviezen afgegeven; 6 koop- en 2 houdadviezen. Het gemiddeld koersdoel is vastgesteld op 65 euro.

  VEB
  De Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) vindt het bod van Eriks een verbetering ten opzichte van het eerder gedane bod door Gilde Buy Out Partners. Gerben Hettinga, hoofd economische zaken van de VEB , meldt dat zij het bod kritisch gaan bekijken en dat de prijs de goede kant opgaat. Hij kan niet zeggen of de VEB het bod steunt. Heitinga is van mening dat Eriks een goede partner zou zijn voor Econosto. Heitinga verwacht dat het boed van Eriks zal worden gesteund door de aandeelhouders, aangezien het lagere bod van Gilde destijds door 51 procent van de aandeelhouders werd gesteund.