Downgrades na verhoogd bod op Eriks

Woensdagmorgen nam de koers van Eriks Groep een vlucht nadat bekend werd dat SHV bereidt is meer geld neer te tellen voor de technische handelsonderneming. Vorige week nog maakte SHV bekend Eriks te willen overnemen. Analisten stellen dat gezien de huidige marktomstandigheden het bod fair te noemen is en mede daarom hebben diverse analisten hun advies verlaagd naar houden.

Bod verhoogd
Woensdagmorgen werd bekend dat SHV bereidt is meer geld op tafel te willen leggen voor Eriks. SHV maakte vorige week bekend 42 euro per aandeel te willen betalen. Het concern heeft het bod op Erieks nu verhoogd tot 48 euro per aandeel, wat neerkomt op 518,4 miljoen euro.

Het bestuur en de commissarissen van Eriks steunen het bod unaniem en bevelen het aan bij de aandeelhouders. Inmiddels heeft SHV van enkel grootaandeelhouders van Eriks de toezegging gekregen het bod te steunen. Deze grootaandeelhouders hebben ongeveer 52% van de aandelen Eriks in handen. Een van de grootaandeelhouders dat heeft ingestemd met het voorgenomen bod is Delta Lloyd. Het bod, dat voor 30 juni geformaliseerd zal worden, wordt gestand gedaan bij de aanmelding van ten minste 80 procent van de aandelen.

Naar aanleiding van het nieuws omtrent het verhoogde bod steeg de koers van het aandeel Eriks met ruim 17% tot bijna 47 euro.

Advies naar houden
Analist Frank van Wijk van SNS Securities heeft zijn advies voor Eriks verlaagd van accumulate naar hold. Het koersdoel is opwaarts bijgesteld van 45 euro naar 48 euro. De analist vindt het bod fair. Van Wijk wijst erop dat een meerderheid van de aandeelhouders het bod steunt waardoor de analist niet rekent op een bod van een andere partij en dus ook geen hoger bod.

Naar aanleiding van het voorgenomen bod van SHV op Eriks van 48 euro per aandeel heeft analist Rene Verhoef het advies voor het aandeel verlaagd van buy naar hold. De analist vindt het bod voor Eriks nog steeds te laag maar gezien de omstandigheden is het volgens hem een fair bod. Daarnaast wijst Verhoef op de steun van het bestuur op het bod en het aantrekkelijke rendement op korte termijn. Toch blijft de analist van mening dat een prijs van 55 euro per aandeel meer recht zou hebben gedaan aan de waarde van Eriks.

Analist Frank Claassen van Rabo Securities heeft het advies voor Eriks verlaagd van kopen naar houden naar aanleiding van het nieuwe bod van SHV. De analist noemt het een fair bod en stelt dat de kans klein is dat er een hoger bod komt aangezien verschillende grote aandeelhouders het bod steunen.

Momenteel staan er voor het aandeel 2 koop- en 6 verkoopadviezen uit. Geen van de analisten heeft een verkoopadvies afgegeven. Hierdoor is de consensus voor het aandeel overwegend positief. Door de recente adviesverlagingen echter is de consensus meer richting houden gegaan.