Winkelvastgoed lijkt weer aantrekkelijke belegging te worden

Terwijl agrarisch vastgoed volgens marktanalisten in de komende jaren meer leegstand zal vertonen dan kantoor- en winkelpanden, wordt er voor deze laatste categorie zelfs gerekend op een herstel doordat het beleggingsvolume in de eerste helft van dit jaar is toegenomen. In de lijn daarvan mag het daarom volgens analisten geen verrassing zijn dat Corio waarschijnlijk wordt overgenomen.

Uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE Group blijkt dat in de eerste helft van 2014 op de Nederlandse markt voor ongeveer 190.000 vierkante meter winkelruimte werd opgenomen door gebruikers. Hiermee lijkt de sterke opnamedaling van 2013 tot stilstand te zij gekomen. Vooral veel discounters, modeketens en supermarkten namen volgens CBRE Group veel winkelruimte op.

het Economisch Bureau van ING verwacht ondertussen dat dit nog wel eens in de komende periode verder kan gaan toenemen, aangezien zij zien dat de detailhandelomzet in Nederland weer groeit. Na jaren van krimp rekent ING voor 2014 en 2015 weer op een omzetgroei.

Meer investeringen

Maar ook de investeringen in Nederlands winkelvastgoed stegen sterk. In retailvastgoed werd in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 780 miljoen euro geïnvesteerd, wat bijna net zo veel is als de circa 805 miljoen euro die over heel 2013 wed geïnvesteerd.

Deze aanzienlijke stijging was met name te danken aan en aantal grote transacties, zoals de verkoop van winkelcentra door Corio aan Mount Kellett/Sectie5. Kijkende naar het beleggingsvolume lag de piek in het eerste kwartaal.

De toenemende activiteit is volgens CBRE Group gelijk aan het beeld van heel Europa, waar beleggers zich richten op grote portefeuilles en grote winkelcentra.

Bod op Corio grote kans van slagen

Het is dan ook geen wonder dat er eind juli een bod werd gedaan door Klépierre op Corio, dat veel in winkelvastgoed zit. Het Franse vastgoedbedrijf biedt 1,14 aandelen in het Franse bedrijf aan aandeelhouders Corio, waarmee het Nederlandse vastgoedconcern wordt gewaardeerd op 7,2 miljard euro.

Analisten denken ondertussen dat het bod waarschijnlijk succesvol zal zijn. Zo heeft ING zijn advies voor Corio verlaagd van ‘buy’ naar ‘hold’, terwijl het koersdoel is opgetrokken van 39,20 euro naar 40 euro. Volgens de analisten is de aandelenkoers van Klépierre nu het grootset risico voor de aandeelhouders van Corio.