Pessimisme over Corio en vastgoedsector in het algemeen

De Nederlandse vastgoedsector heeft het niet gemakkelijk, waardoor kredietbeoordelaars inmiddels negatiever zijn geworden over een aantal vastgoedbedrijven waaronder Corio. Analisten zijn ondertussen ook somberder geworden, ondanks dat er recent nog wel een aantal lichtpuntjes waarneembaar zijn.

Daling pandwaarde

ABN AMRO publiceerde deze week een rapport waarin het een sombere visie presenteerde over de vastgoedsector. De analisten verwachten dat winkelpanden dit jaar 4 tot 10 procent in waarde gaan dalen. Voor kantoorgebouwen zal deze daling 10 tot 15 procent zijn, aldus de bank.

Mede daarom heeft ABN AMRO besloten om het advies voor Corio te verlagen van ‘buy’ naar ‘hold’. Volgens de analisten moet Corio nog panden in moeilijke markten als Spanje en Nederland zien te verkopen.

Naast het advies voor Corio werd ook het advies voor Vastned Retail verlaagd, van ‘buy’ naar ‘sell’. Wel zijn de ‘buy-adviezen’ voor Wereldhave en NSI gehandhaafd.

Rating verlaagd

Begin deze maand besloot Moody’s nog om zijn rating voor Corio voor de lange termijn te verlagen van Baa1 naar Baa2. Dit is een weerspiegeling van de zwakkere schuldpositie en het beperkte vooruitzicht op verbetering in de komende 12 tot 18 maanden, aldus de kredietbeoordelaar.

Moody’s wijst erop dat Corio momenteel een strategiewijziging doorvoert en dit ten koste gaat van de huidige winstgevendheid, maar ook op de economische omstandigheden in landen waar het vastgoedbedrijf actief is. Volgens de kredietbeoordelaar wordt het nog lastig om de boogde verkoop van 1,4 miljard euro aan panden te realiseren.

Wel heeft Moody’s zijn vooruitzichten voor Corio verhoogd van negatief naar stabiel, terwijl de rating voor de korte termijn is gehandhaafd.

Lichtpuntjes

Corio is een bedrijf dat zich altijd fors heeft gericht op de retail, een sector die het vanwege de zuinige consument momenteel moeilijk heeft. Een voordeel van het vastgoedbedrijf is echter dat de strategie erop gericht is om een groot deel van de portefeuille in het buitenland te beleggen, wat zorgt voor risicospreiding.

Een opsteker was daarbij de recente aankondiging van kledingmerk Zara om zijn bestaande winkels in winkelcentra in Frankrijk en Italië te verdubbelen. Ondanks dat er geen financiële details bekend zijn gemaakt, biedt het voor Corio houvast en hoop.

Advies verhoogd

Verder verhoogde eind juni DeGroof zijn advies voor Corio van ‘hold’ naar buy’. Analist Dries Dury wijst op de koersdaling van 20% over de afgelopen maanden, waardoor het aandeel volgens hem aantrekkelijk gewaardeerd is. De analist heeft daarbij wel zijn koersdoel gehandhaafd op 39 euro, wat op de huidige koers een opwaarts potentieel biedt van 16,55%.

Consensus

Voor Corio staan momenteel 7 koop-, 5 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Wel kan gesteld worden dat analisten zeer verdeeld zijn over het aandeel.

Waar de marktvorsers het wel redelijk over eens zijn is dat er nog voldoende opwaarts potentieel is voor het aandeel. Met een gemiddeld koersdoel van 38,92 euro verwachten zij voor de komende 12 maanden een rendement van 16,34%. Uiteraard is dit mede het gevolg van de forse koersdaling over de afgelopen weken, maar het laat ook zien dat analisten deze afname onterecht vinden en een herstel verwachten in de komende periode.