Verlaagde taxaties L’Oréal deren analisten niet

Het Franse cosmeticaconcern L’Oréal heeft onlangs zijn groeiverwachtingen voor heel 2014 neerwaarts bijgesteld, al wordt voor de langere termijn verwacht dat dit geen grote gevolgen zal hebben. Analisten hebben in ieder geval hun verwachtingen verlaagd, maar blijven bij hun overwegend positieve adviezen voor het aandeel.

L’Oréal heeft op 8 september zijn groeiverwachtingen voor de wereldwijde cosmeticamarkt in 2014 verlaagd van 3,5-4% tot 3-3,5%. Deze aankondiging leidde ertoe dat de koers dezelfde dag nog daalde met 2,7%, de sterkste daling sinds 11 februari.

In een recent interview met dagblad Le Figaro stelt topman Jean-Paul Agon van L’Oréal echter dat de vertraging niet lang zal duren en de groei in 2015 terug zal keren naar een ‘beter ritme’. De topman voegde daaraan toe dat 2014 een tot nu toe enigszins raar jaar is, met een markt die zich niet volgens verwachting ontwikkelt. De retail cosmeticasector liet in juli en augustus namelijk een krimp zien.

Licht teleurstellend

De opmerking van Agon wijst er volgens analisten van Jefferies op dat de omzetgroei van L’Oréal dit jaar licht aan de telerstellende kant zal zijn, die voor het aandeel een ‘hold-advies’ hanteren. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens Jefferies dat de massaconsumentenmarkt nog altijd zeer stroperig is en er nog geen herstel plaatsvindt in de Verenigde Staten.

Handhaving op favorietenlijst

Goldman Sachs heeft zijn ramingen voor de autonome groei van de consumentenproductendivisie van L’Oréal in de tweede helft van dit jaar verlaagd. Daaruit resulteert tegelijkertijd een verlaagde prognose voor de groei van het gehele bedrijf.

De recente wissekoerseffecten hebben geleid tot de verlaging van de winstverwachtingen voor L’Oréal, maar desondanks vindt Goldman Sachs dat het nog altijd een goed gepositioneerd bedrijf is . Mede daarom staat L’Oréal op de ‘Conviction Buy List’ van Goldman Sachs en bedraagt het koersdoel 168 euro.

Groeimarkt Brazilië

Ook JP Morgan hanteert voor L’Oréal een koopadvies, waarbij zij vooral zijn te spreken over de uitspraken van het bedrijf tijdens een evenement in Rio de Janeiro. Ondanks de economische onzekerheid en de komende verkiezingen in Brazilië blijven de analisten voor L’Oréal optimistisch gestemd vanwege de groeimogelijkheden.

De veranderingen in het gedrag van consumenten zal uiteraard door het consmeticaconcern gezien worden als een kans om verloren marktaandeel terug te winnen.