Verkoop risicoleningen stemt analisten positief

De Amerikaanse bank Citigroup is één van de grootste verliezers onder de financiële instellingen door de kredietcrisis. In een half jaar tijd is de koers gehalveerd. Deze week maakte Citigroup bekend dat het in onderhandeling is om een pakket van risicovolle bedrijfsleningen en obligaties aan een groep investeringsmaatschappijen te verkopen. Er is een divers beeld ontstaan voor het aandeel onder analisten.

Hefboomleningen
Afgelopen woensdag maakte Citigroup bekend dicht bij een akkoord te zijn met de private equity-investeerders Texas Pacific Group (TPG), Apollo Group Management en Blackstone Group over de verkoop van hefboomleningen ter waarde van 12 miljard dollar. Met deze verkoop wil Citigroup het aantal risicovolle kredieten op zijn balans verkleinen. Op het moment van schrijven heeft Citigroup 43 miljard dollar aan hefboomleningen op zijn balans staan.

De bank denkt de verkoop af te ronden wanneer de resultaten over het eerste kwartaal van 2008 worden gepubliceerd. Dit zal op 18 april gebeuren. Daarnaast worden verdere verkopen niet uitgesloten door de bank. Vanwege het risico op verdere afschrijvingen wordt het pakket door de private equity-investeerders overgenomen met een korting van meer dan 10%.

De opbrengst uit de verkoop van de leningen zal door Citigroup worden gebruikt om de kaspositie te versterken. Eerder trok het concern al voor 30 miljard dollar aan extra krediet aan bij onder meer buitenlandse investeerders.

Citigroup heeft daarnaast om de kosten te drukken meer dan 6000 banen geschrapt. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 370.000 medewerkers. Citigroup beheert in totaal 2,2 biljoen dollar aan bezittingen.

Door de diverse afschrijvingen die de bankverzekeraar heeft moeten doen zakte de tier 1-ratio eind 2007 tot 7,1%. Het minimum dat toezichthouders eisen is 6%.

Verwachting Q1’08
Analisten verwachten dat het verlies over het eerste kwartaal meer dan 4,7 miljard dollar zal zijn. Dit komt neer op 81 dollarcent per aandeel. De bank leed tot nu toe een verlies van 24 miljard dollar door de crisis.

Aflosverwachting onder analisten
Analisten zijn optimistisch over het nieuws rond de onderhandelingen. De analisten stellen dat de private equity-investeerders de hefboomleningen niet zouden terugkopen wanneer zij vrezen dat een groot aantal niet zal worden afgelost.

Op het moment van schrijven zijn er voor het aandeel Citigroup in totaal 20 adviezen afgegeven. Dit zijn 8 koop-, 9 houd- en 3 verkoopadviezen. Hierdoor staat Citigroup binnen de sector banken in de onderste regionen. Alleen Royal Bank of Scotland, Credit Agricole en HSBC worden door de analisten slechter gewaardeerd.

Uitgebreide analyse op Analist.nl/Pro
Binnenkort zal Analist.nl voor u dieper ingaan op het aandeel Citigroup . Deze uitgebreide analyse zal terug te vinden zijn op Analist.nl/Pro. Houdt deze dus goed in de gaten om op de hoogte te blijven.

Klik hier om u aan te melden of in te loggen.