Wavin realiseert weer groei na krimp

Buizen- en leidingsystemenproducent Wavin heeft na twee jaar van krimp in het afgelopen kwartaal weer zijn omzet zien groeien, zo bleek uit de halfjaarresultaten die het concern dinsdag naar buiten bracht. De cijfers waren ook beter dan waar analisten op hadden gerekend, maar zij zijn wel enigszins verrast door de hoge financiële kosten. Vooralsnog heeft geen van de analisten zijn taxaties voor het aandeel bijgesteld, waardoor de consensus licht positief is.

Door onze redactie

Groei na krimp
Na 9 opeenvolgende kwartalen van krimp van de omzet heeft Wavin in het tweede kwartaal van dit jaar een stevige omzetgroei gerealiseerd. Over het eerste halfjaar zag Wavin de omzet stijgen met 3,8% naar 594 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het nettoresultaten over de eerste 6 maanden kwam uit op 200.000 euro, terwijl dit vorig jaar nog een nettoverlies was van 7,2 miljoen euro. Destijds boekte Wavin over het eerste halfjaar een omzet van 572,1 miljoen euro.

Vooraf hadden analisten rekening gehouden met een stijging van de EBITDA van ruim 8%. Uiteindelijk nam deze toe met 5,3% tot 47,9 miljoen euro, waar dat in 2009 nog 45,5 miljoen euro was. Analisten waren positief verrast door de omzet, die zij zelf hadden geraamd op 570 miljoen euro, maar teleurgesteld over de nettowinst. Zelf waren zij gemiddeld uitgegaan van een nettowinst van 6,9 miljoen euro.

Wavin stelt in een reactie dat na een zeer moeizaam begin van het jaar door slechte weersomstandigheden het tweede kwartaal een stevige omzetgroei heeft laten zien. Wel zal Wavin naar verwachting de komende maanden last houden van druk op de winstmarge, doordat het 3 tot 6 maanden kost om de sterke stijging van de grondstofprijzen door te berekenen aan de klanten. Het afgelopen halfjaar wist de onderneming de hogere grondstofprijzen bijna volledig te compenseren door te besparen op kosten.

Voor geheel 2010 verwacht Wavin ondanks de margedruk en het vooralsnog broze herstel van de Europese bouwmarkten dat de nettowinst dit jaar fors hoger zal zijn dan het breakeven resultaat dat over 2009 werd gerealiseerd, met daarbij een hogere omzet.

Gemengd beeld
Voor analist Edwin de Jong van SNS Securities waren de omzetresultaten boven verwachting, maar wel zwak ten opzichte van de consensus. De analist is vooral te spreken over de omzetontwikkeling in Zuidoost-Europa en Scandinavië.

Het nettoresultaat was echter onder de verwachting van de analist, wat volgens hem vooral te maken had met de hoger dan verwachte kosten. Waar De Jong rekende op 13 miljoen euro bedroegen deze uiteindelijk 17 miljoen euro.

De analist verwacht dat de margeontwikkeling in de tweede helft van dit jaar zou moeten verbeteren vanwege de doorberekening van de hogere grondstofprijzen. SNS Securities hanteert voor Wavin een buy-advies met daarbij een koersdoel van 16 euro.

Consensus
In totaal staan er voor het aandeel 8 koop-, 4 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 14,42 euro, wat resulteert in een verwacht opwaarts potentieel van 49,15%. Analisten verschillen echter zeer over hun koersdoel, waarbij de bandbreedte 9,60 euro – 14,80 euro is.