Analisten verrast door plannen Wavin

Dinsdagmorgen presenteerde de nieuwe CEO van Wavin de nieuwe doelstellingen voor het concern. De producent van kunststof buizen wil onder meer sneller groeien dan de Europese bouwindustrie. Analisten vinden de plannen ambitieus en zijn verder positief verrast door de keuze van Wavin om een nieuwe regio-indeling te maken.

Door onze redactie

Strategie-update
De nieuwe topman van Wavin Hen ten Hove maakte dinsdag bekend dat het in de periode 2011-2015 een autonome omzetgroei wil realiseren van 2% boven de ontwikkeling van de Europese bouwindustrie. De producent wil dit realiseren door de sterke aanwezigheid in opkomende markten, verdere vervanging van traditionele materialen door kunststof en stijging van de vraag naar energiebesparende oplossingen en watermanagement oplossingen.

Het concern verwacht echter dat er op korte termijn geen breed marktherstel zal plaatsvinden. Door lokaal marktleiderschap uit te bouwen en het leveren van een compleet productassortiment hoopt Wavin de doelstellingen toch te kunnen realiseren.

Daarnaast wil Wavin terugkeren naar margeniveaus van voor de kredietcrisis bij een lagere omzet en daarnaast het terugdringen van de leverage ratio. Dit is de verhouding tussen de nettoschuld en de EBITDA . De doelstelling van Wavin is om de leverage ratio terug te dringen tot een gemiddelde van 2 over het hele jaar.

Wijzigingen
Ook zullen er door Wavin enkele organisatorische wijzigingen worden doorgevoerd. Het aantal leden van de Raad van Bestuur zal worden teruggebracht van vier naar drie en de huidige divisies Bouw & Installatie, Weg- en Waterbouw en het Research & Development centrum zullen worden gecombineerd in de nieuwe afdeling Marketing & Technology.

De regionale structuur zal daarnaast worden vereenvoudigd. De vier West-Europese regio’s worden teruggebracht naar twee, om daarmee meer schaal- en synergievoordelen te realiseren. Verder worden de regio’s Groot-Brittannië/Ierland en Zuid West-Europa gecombineerd, evenals de regio’s Noord Europa en Noord West-Europa.

Ambitieus
SNS Securities stelt dat de plannen van Wavin ambitieus zijn. Weliswaar vindt analist Edwin de Jong de doelstelling van een omzetgroei van 2% boven de Europese bouwindustrie weinig uitdagend, het margedoel is dat volgens hem juist wel. Verder vindt de analist dat de nieuwe regio-indeling het concern beter controleerbaar maakt. SNS Securities hanteert voor Wavin momenteel een buy-advies met een koersdoel van 16 euro.

Verrast
Analisten zijn over het algemeen verrast over de nieuwe regio-indeling. Zij stellen dat dit naar verwachting zal zorgen voor een betere efficiency. Daarnaast wordt het bedrijf slagvaardiger. De strategie is verder in lijn met de verwachtingen van de analisten.

Mede daarom hebben analisten vooralsnog geen wijzigingen in hun taxaties aangebracht. Voor het aandeel staan 6 koop-, 4 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is. Gezien de reacties van analisten op de strategie-update kan gesteld worden dat het sentiment rond het aandeel positief is.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 13,83 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 38,21%.