Ciba onderaan chemiesector

Het Zwitserse chemieconcern Ciba liet kortgeleden zwakke resultaten zien over het eerste kwartaal van 2008. De hoge kosten van ruwe materialen waren hier vooral debet aan. Analisten waren niet te spreken over de resultaten en reageerden hierop door hun eerder afgegeven advies en/of koersdoel neerwaarts bij te stellen.

Dalende cijfers
De inkomsten behaald uit de normale bedrijfsgang daalden met 37% tot 50 miljoen Zwitserse frank. De verkoop daalde met 6% tot 1,6 miljard Zwitserse frank. De Ebit kwam uit op 438 miljoen Zwitserse frank, een daling van 8%.

CEO Brendan Cummins beaamt dat de gerealiseerde cijfers niet voldeden aan de verwachtingen. Cummins wijdt de slechte resultaten aan de hoge kosten van ruwe materialen en de vertraging van de economie. In Europa daalde de verkoop met 2% wat vooral was terug te koppelen aan een vertraging in de papierindustrie. Ook de Europese inktpigment industrie was zwak aldus het concern.


Brendan Cummings, CEO, tijdens een perconferentie in Basel, Zwitserland.

Neerwaartse bijstelling
Analisten waren niet erg te spreken over de gepubliceerde cijfers. Analisten hebben hun advies en/of koersdoel neerwaarts bijgesteld. Opvallend is het aantal houdadviezen die zijn uitgebracht na de publicatie. Op dit moment zijn er 10 houdadviezen afgegeven. Daarnaast hebben 3 analisten een koopadvies afgegeven en 4 analisten geven een verkoopadvies af.

De koers van het aandeel is in een jaar tijd bijna gehalveerd. Op het moment van schrijven is de koers vastgesteld op 48,04 Zwitserse Frank, waar dit een jaar geleden nog 78 Zwitserse Frank bedroeg. Het gemiddeld koersdoel is op dit moment 41,13 Zwitserse frank waardoor er een negatief verwacht rendement ontstaat 14,39%.

Minst gewild
De consensus wijst uit dat CIBA het minst gewilde aandeel is binnen de chemiesector onder analisten. Voor het overzicht klik hier. Binnen deze sector voert het Belgische Tessenderlo de lijst aan.