Adviezen Ciba roodgekleurd

Het Duitse chemiebedrijf BASF koopt Ciba voor een bedrag van 6,1 miljard Zwitserse Frank. Analisten verwachten dat door de overname Ciba zich beter weet te handhaven. Analisten zijn echter niet enthousiast over de overname omdat het concern niet als kwaliteitsvol wordt aangezien. Daarnaast speelt het negatieve beursklimaat parten

Koppositie
Cib is een sepciaalchemiebedrijf dat zich richt op onder andere de ingrediënten voor coatings. Doordat Ciba in de afgelopen kwartalen last had van de hoge grondstofkosten en goedkope concurrentie uit opkomende landen. Hierdoor daalde de koers van het aandeel sinds begin 2007 met meer dan 70%.

BASF legt voor het Zwitserse concern een bedrag neer van 6,1 miljard CHF in contanten. Met de overname neemt BASF in één klap de koppositie in op het gebied van speciale coatings. Het verwerft daarnaast een goede basis in Zwitserland. Hiermee krijgt het fiscale voordelen.

Verlies
Eind augustus (25 augustus, red.) meldde Ciba nog een verlies van 569 miljoen CHF over het eerste halfjaar van 2007, waar het een jaar eerder nog een winst liet noteren van 103 miljoen CHF. Het verlies werd mede veroorzaakt door de stijgende grondstofprijzen en ongunstige valuta-effecten.

Roodgekleurd
Analisten verwachten dat doordat Ciba in een grote groep terechtkomt het hoofd beter boven water zal weten te houden. Ciba is onder meer actief in China en Azië, wat volgens analisten gunstig is voor de groeivooruitzichten voor het concern.

Analisten blijven echter zeer negatief over het aandeel. Het concern wordt niet als kwaliteitsvol gezien. Slechts de analisten van CA Chevreux hebben een koopadvies afgegeven. Daarnaast zijn er voor het aandeel 6 houd- en maar liefst 12 verkoopadviezen afgegeven. Hiermee is het met stip het minst gewaardeerde aandeel binnen de chemiesector.

Voor BASF zijn analisten vele malen positiever. Het aandeel krijgt weliswaar 2 verkoopadviezen, daartegenover staan 6 houd- en 27 koopadviezen. Analisten zijn van mening dat de overname een goede zet is van BASF , maar dat de markt er nog wel aan zal moeten wennen. Er zijn verscheidene synergie-effecten mogelijk op het gebied van integratie waardoor BASF een sterkere marktpartij zou kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat de Duitsers beter bestand zullen zijn tegen eventuele prijsfluctuaties.