'Crucell-topman loopt binnen'

Crucell-topman Ronald Brus loopt binnen als zijn bedrijf door de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson wordt overgenomen. Dat blijkt uit vrijdag bekendgemaakte berekeningen van de Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ). 'Alleen al via zijn optiepakket casht Brus ruim 11,9 miljoen euro. Daar is zijn aandelenpakket met 239.200 aandelen nog niet eens bij opgeteld'', aldus econoom Jasper Jansen van de VEB . Johnson & Johnson biedt 24,75 euro per aandeel op de 82,1 procent aan stukken van Crucell die het nog niet in zijn bezit heeft. Jansen wees er ook op dat Crucell een van de weinige bedrijven is met een variabel beloningsbeleid voor de commissarissen.

'Wij hebben berekend dat alle commissarissen van Crucell minimaal drie ton verdienen en dat commissaris Philip Satow multimiljonair is bij goedkeuring van de overname'', aldus Jansen.

De VEB geeft aan in het algemeen tegen dit soort beloningen te zijn. 'Het is niet in de geest van de Code Tabaksblat. Het wordt wel erg makkelijk om zo het bod goed te keuren'', aldus VEB 'er Jansen. Daarbij doelde hij op de commissarissen.