Analisten niet zeker over Crucell

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. heeft in het vierde kwartaal van 2010 verlies gemaakt. Oorzaak hiervan is een tijdelijke leverantiestop van het kindervaccin Quinvaxem. Het bedrijf verwacht de kindervaccins weer snel op de markt te kunnen brengen. Productie van het vaccin werd eerder stilgelegd vanwege een microbiologische besmetting, inmiddels loopt de productie weer.

Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal van 2010 een verlies van 7,5 miljoen euro, een jaar eerder werd er nog een winst van 15,6 miljoen euro geboekt. Door de stop van de leveranties daalde de omzet van 111,3 miljoen euro in 2009 naar 81,6 miljoen euro. Over heel 2010 werd een nettoverlies geleden van euro 27,6 miljoen euro. Het operationele verlies was met euro 34,3 miljoen euro duidelijk hoger dan de eerder afgegeven verwachting van euro 20 miljoen tot euro 25 miljoen.

De belangrijkste gebeurtenis van 2010 was het bod van Johnson & Johnson , aldus bestuursvoorzitter Ronald Brus. Volgens hem is de overeenkomst tussen Johnson & Johnson met Crucell het beste is voor alle belanghebbenden. Beleggers en analisten zagen in de problemen in Zuid-Korea een gevaar voor de overnameplannen van Johnson & Johnson . De koers van Crucell zakte na bekendmaking van de besmetting tot ruim onder het overnamebod, maar is de afgelopen tijd weer opgelopen. Vrijdag sloot het aandeel op 24,50 euro.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 2 koop-, 7 houden- en 4 verkoopadviezen uit voor het aandeel van het Leidse bedrijf. Dit geeft aan dat de analisten heel verdeeld zijn over het aandeel. Wanneer we kijken naar het gemiddelde koersdoel van het aandeel, dat 21,09 euro is kan worden gezegd dat het aandeel momenteel overgewaardeerd is. Het verwachte rendement van het aandeel is dan ook negatief, - 13,92%.

In 2009 bedroeg de koers-winstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2009) 42.12. De forward PE (de slotkoers gedeeld door de winst over 2009) bedraagt 71.58.