Crucell stelt teleur maar analisten houden vertrouwen

Analisten waren afgelopen dinsdag duidelijk teleurgesteld over de resultaten die Crucell naar buiten bracht. Waar analisten gemiddeld rekening hadden gehouden met een nettowinst, realiseerde het biotechnologieconcern juist een nettoverlies over het derde kwartaal. Desondanks verwachten de analisten dat er geen dreigingen bestaan dat Johnson & Johnson zijn bod op Crucell zal intrekken.

Door onze redactie

Verlies
Over het derde kwartaal heeft Crucell een nettoverlies geleden van 27 miljoen euro, wat te wijten was aan een afschrijving op een voorraad van het kindervaccin Quinvaxem. Crucell schreef 22,8 miljoen euro af vanwege steriliteitproblemen in een fabriek in Zuid-Korea, waardoor de verscheping van het vaccin tot nader order is stilgelegd. Analisten hadden juist gerekend op een nettowinst van 9 miljoen euro en waren dan ook duidelijk teleurgesteld. Over het derde kwartaal van 2009 werd nog een winst gerealiseerd van 10 miljoen euro.

Verder heeft Crucell zijn verwachtingen voor heel 2010 neerwaarts bijgesteld als gevolg van de problemen in Zuid-Korea. Het biotechnologiebedrijf verwacht dat de omzet en de andere inkomsten over heel 2010 in lijn zullen liggen met de resultaten die in 2009 gerealiseerd werden, terwijl het eerder nog uit ging van een verbetering van het resultaat. Daarnaast verwacht Crucell dat er een operationeel verlies geboekt zal worden van 20-25 miljoen euro.

Duidelijk slechter dan verwacht
De analisten van Royal Bank of Scotland ( RBS ) stellen dat de resultaten van Crucell duidelijk slechter waren dan hun ramingen. De inkomsten van 89,5 miljoen euro kwamen bijvoorbeeld 28% onder de verwachtingen van de analisten uit en terwijl de analisten hadden gerekend op een nettowinst van 11 miljoen euro boekte het biotechnologiebedrijf een nettoverlies van 27 miljoen euro.

Wel vinden de analisten het positief dat er op 10 december een bijzondere aandeelhoudersvergadering wordt gehouden om het bod van Johnson & Johsnon te bespreken. Daarnaast wijzen de analisten op de voortgang van de oplossing van de besmettingsproblemen in Zuid-Korea, waardoor zij verwachten dat Johnson & Johnson zijn bod van 24,75 euro per aandeel zal doorzetten.

Geen bedreiging
De steriliteitsproblemen in de fabriek in Zuid-Korea zijn volgens de analisten van Jefferies&Co geen bedreiging voor het voorgenomen bod van Johnson & Johnson . Volgens de analisten zou de betreffende fabriek al gesloten worden en is de overname gericht op de pijplijn van Crucell. Daarom blijven de analisten van mening dat het meest waarschijnlijke scenario is dat de overname doorgang zal vinden bij de huidige voorgenomen biedingsprijs. Jefferies&Co heeft voor Crucell een hold-advies uitstaan met een koersdoel van 24,75 euro.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 3 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. De meeste analisten hebben verder een koersdoel uitstaan van 24,75 euro, wat gelijk is aan het bod dat Johnson & Johnson heeft gedaan op de resterende aandelen Crucell. Gezien de analistenreacties mag tot slot verwacht worden dat zij geen taxatiewijzigingen zullen doorvoeren in de komende periode, aangezien zij verwachten dat het bod van Johnson & Johnson doorgang zal vinden en zij hun taxaties daarop hebben afgesteld.