Analisten verwelkomen overname Crucell

Analisten reageerden afgelopen vrijdag overwegend enthousiast op het bericht dat Johnson & Johnson het voornemen heeft om Crucell over te nemen. Daarnaast sluiten analisten niet uit dat er nog een tweede bod zal volgen om daarmee institutionele beleggers die het bod te laag vinden alsnog te overtuigen.

Door onze redactie

Overnamebod
Vrijdag 17 september maakte het Amerikaanse farmacieconcern Johnson & Johnson bekend in verregaande onderhandelingen te zijn met Crucell over een eventuele overname. Johnson & Johnson zou 24,75 euro voor de aandelen willen bieden die het nog niet in handen heeft, wat neerkomt op 1,75 miljard euro en een premie is van 58% ten opzichte van de slotkoers van 16 september. Momenteel houdt Johnson & Johnson een belang in Crucell van 17,9%. De Amerikanen zouden Crucell daarmee waarderen op 2,13 miljard euro.

Het boekenonderzoek door Johnson & Johnson is afgerond. De raad van commissarissen van Crucell en het bestuur van Johnson & Johnson hebben inmiddels toestemming gegeven om verder te gaan met de onderhandelingen.

Een horde die wellicht nog genomen dient te worden is het overtuigen van institutionele aandeelhouders. Zo maakte aandeelhouder Van Herk Groep, dat momenteel 9,6% van de aandelen Crucell in handen heeft, bekend dat het bij nadere bestudering tot het oordeel is gekomen het bod te mager en te vroeg te vinden. Binnenkort zal duidelijk worden wat de standpunten zijn van andere aandeelhouders.

Aantrekkelijk bod
De analisten van ABN AMRO spreken van een aantrekkelijk bod dat Johnson & Johnson heeft gedaan en zijn van mening dat het aantrekkelijk is voor de aandeelhouders van Crucell. Hoewel de analisten erop wijzen dat andere biedingen niet kunnen worden uitgesloten in de komende dagen danwel weken verwachten zij niet dat dit zal gebeuren. Dit omdat Johnson & Johnson momenteel al een belang heeft in Crucell van 17,9% en de geboden prijs goed lijkt.

Knock-out bod
Bij KBC Securities spreken ze van een knock-out bod dat gedaan is door Johnson & Johnson . Analist Jan De Kerpel verwacht dan ook niet dat concurrenten met een hoger bod zullen komen. De analist concludeert naar aanleiding van het bod van Shire op Movetis in augustus van dit jaar, dat het bod van Johnson & Johnson op Crucell wederom bewijst dat biotech/specialty-bedrijven met commerciële producten of producten in een laatste fase, de meest gewilde bedrijven zijn om over te nemen. Voor succesvolle kleine en middelgrote biotechbedrijven is het volgens de analist daarom niet de vraag of ze worden overgenomen maar wanneer.

Advies verlaagd, koersdoel verhoogd
De analisten van Standard&Poor’s hebben het advies voor Crucell op 17 september verlaagd van buy naar hold, naar aanleiding van de aankondiging van Johnson & Johnson dat het in vergevorderde gesprekken is met Crucell om het concern over te nemen. De analisten stellen dat het bod van 24,75 euro per aandeel volstrekt redelijk is maar sluiten niet uit dat er een tweede bod zal volgen waarmee institutionele beleggers alsnog kunnen worden overtuigd. De analisten hebben het koersdoel voor Crucell verhoogd van 18 euro naar 25 euro.

Consensus
Vooralsnog hebben alleen de analisten van Standard&Poor’s naar aanleiding van de berichtgeving hun taxaties voor het aandeel gewijzigd, maar verwacht mag worden dat andere analisten in de komende dagen zullen volgen. Voor het aandeel staan op het moment van schrijven 4 koop-, 8 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is.