ASML blijft favoriete semi-conductor bij analisten

Het aandeel ASML blijft bij de zakenbanken hoog op de kooplijsten staan. Binnen de sector semi-conductors blijft het aandeel tot de meest favoriete aandelen behoren. Andere semi-conductorbedrijven in de toplist zijn de large caps Broadcom , Intel en ABB . Dit jaar is de relatieve waardering voor het bedrijf behoorlijk teruggelopen. De winst van 1,44 euro per aandeel in 2007 was ASML ’s alltime high. De beurskoers is echter aanzienlijk teruggelopen. Op het moment van schrijven bedraagt de forward P/E 13. Dit is ASML ’s laagste waardering in jaren. Dit is één van de redenen waarom analisten long posities in het aandeel aanraden.

ASML ’s Twinscan is zeven jaar geleden gelanceerd. De Twinscan’s worden in diverse types ontwikkeld. De machines zijn in staat om een hogere productiviteit op te leveren. De individuele kosten voor de wavers worden lager en de ROI stijgt hierdoor.

Midden april publiceerde ASML haar resultaten over Q1’07. ASML gaf aan dat in het tweede kwartaal van dit jaar de omzet met 900 miljoen terug zal lopen. Dit meldde bestuursvoorzitter Eric Meurice in de conference call. In Q1 dit jaar bedroeg de omzet 900 miljoen euro. De verwachting van Meurice is dat de omzet vanaf Q4 weer aan zal trekken.

In april dit jaar werden diverse koop- en houdadviezen voor het aandeel herhaald. Het gemiddelde van de uitstaande koersdoelen bedraagt 23,43 euro. De presentaties van de resultaten over het tweede kwartaal en de halfjaarcijfers worden op 16 juli 2008 gehouden. Dit jaar is ASML ’s beurskoers zo’n 13% omlaag gegaan. In de jaren 2005 tot en met 2007 had het aandeel ieder jaar een positief jaarrendement met als uitschieter 2005.