Ondanks koersdoelverhogingen verwachten analisten koersdaling

Analisten hebben naar aanleiding van de forse winststijging die het Zwitserse Richemont over de afgelopen periode heeft gerealiseerd hun taxaties voor het aandeel massaal opwaarts bijgesteld. Desondanks vinden analisten gemiddeld genomen dat de koers van het aandeel te ver is opgelopen en houden zij er rekening mee dat deze in de komende periode zal dalen.

Door onze redactie

Forse winststijging
Over het afgelopen halfjaar van het gebroken boekjaar, eindigend op 30 september 2010, heeft Richemont de winst zien stijgen met maar liefs 88% tot 646 miljoen euro, van 344 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een nettowinst van 517 miljoen euro en waren dan ook positief verrast.

De grootste juwelenproducent zag de verkoopcijfers in Azië stijgen met 50% en daarmee is het nu de op een na grootste afzetmarkt voor het concern. Voor 2,92 miljard aan Zwitserse frank importeerde Chinezen en Japanners Zwitserse uurwerken in de eerste negen maanden van dit jaar. Gemiddeld heeft een rijke Chinese consument 4,4 luxe horloges en is Cartier het meest gewaardeerde juwelenmerk.

Hogere kosten
De analisten van ABN AMRO blijven voorlopig bij hun houdadvies voor Richemont . De omzet en nettowinst waren wel hoger dan waar de analisten rekening mee hadden gehouden. De analisten verwachten echter dat Swatch beter in staat is om te profiteren van de groei in de opkomende markten en hebben dan ook een voorkeur voor dit aandeel boven Richemont .

Advies en koersdoel verhoogd
Deutsche Bank heeft op 15 november zijn advies voor Richemont verhoogd van hold naar buy, terwijl het koersdoel is bijgesteld van 54 CHF naar 59 CHF. De analisten stellen dat Richemont zulke sterke cijfers heeft gepresenteerd dat zij onmogelijk hun taxaties konden handhaven. Zij zijn vooralsnog de enigen die het advies voor Richemont hebben bijgesteld.

Koersdoelverhogingen
Er zijn naar aanleiding van de resultaten vele koersdoelverhogingen doorgevoerd. Naast de koersdoelverhoging van Deutsche Bank verhoogden ook de analisten van Exane BNP Paribas hun koersdoel, te weten met 10 CHF tot 64 CHF. De analisten vonden de cijfers zeer sterk, waarbij de grootste positieve verrassing de verbetering van de winst was. De analisten verwachten verder dat Richemont in de komende periode zijn marges zal weten te verbeteren en hanteren dan ook een outperform-advies.

Verder hebben de analisten van Nomura Securities hun koersdoel verhoogd van 47 CHF naar 52 CHF, waarbij het advies is blijven staan op neutral. De Zwitserse zakenbank UBS verhoogde het koersdoel van 54 CHF naar 57 CHF en hanteert daarbij een neutral advies. Ook verhoogden de analisten van JPMorgan hun koersdoel van met 3 CHF naar 60 CHF en hebben daarbij een overweight-advies uitstaan.

De analisten van Société Générale hebben eveneens hun koersdoel verhoogd, van 41 CHF naar 45 CHF. De halfjaarcijfers waren volgens de analisten uitstekend, waardoor zij hun ramingen voor het aandeel iets hebben bijgesteld Ondanks de verhoging verwachten de analisten nog steeds dat de koers van het aandeel in de komende periode zal dalen met circa 16%, wat meer is dan het gemiddelde. Mede daarom hanteren de analisten voor Richemont een hold-advies.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 13 koop- en 12 houdadviezen uit tegenover 1 verkoopadvies. De consensus is hierdoor licht positief. Gemiddeld hanteren analisten verder een koersdoel van 52,05 CHF, wat en negatief verwacht rendement oplevert van ruim 4%. Dit geeft aan dat analisten ondanks de diverse koersdoelverhogingen van mening zijn dat de koers van het aandeel te ver is opgelopen en anticiperen op een daling in de komende maanden.