Analisten noemen GM een drama

De situatie rondom het Amerikaanse GM begint een drama te worden zo roepen inmiddels diverse analisten. De doorzettende omzetdaling door de verschuiving van SUV’s naar zuinigere auto’s is een mokerslag voor het bedrijf zo blijkt uit de recente resultaten. Analisten zijn niet te spreken over het aandeel, bijna de helft van de analisten raadt shortposities in het aandeel aan. Ondanks de verliezen per aandeel in de laatste jaren bleef GM dividend aan haar aandeelhouders uitbetalen.

Analist Van den Oever van het Nederlandse beleggingsblad Beleggers Belangen noemt GM inmiddels één groot drama nu het aandeel tot onder haar beurskoers van 1954 is gezakt. In het advies wordt gesteld dat de trend van brandstofslurpende auto's naar zuinigere auto's nu nijpend aan het worden is voor het bedrijf. Analist Levy van het Amerikaanse ratingsbedrijf Standard & Poors heeft recent zijn omzettaxaties voor het bedrijf naar beneden bijgesteld. Dit mede volgend op de tilt van grotere naar de kleinere en zuinigere auto's. GM is nu nog vooral afhankelijk van de pickups end SUV's maar de markt zal deze afhankelijkheid afstraffen zo oordeelt de heer Levy. Voor 2008 wordt een verlies per aandeel van 6,42 dollar verwacht. Het nieuwe koersdoel komt neer op 4,7 maal de 2009 EBITDA van 6,7 miljard.

Ondanks de lagere k/w'08 van 8 is het aandeel desalniettemin goed geprijsd” aldus analist Williamson het Zwitserse Credit Suisse . De negatieve trends zoals de shift naar zuiniger auto's en de neergaande Amerikaanse economie zullen het voor GM nog moeilijker maken om in de nabije toekomst zwarte cijfers te gaan schrijven zo wordt gesteld in het researchrapport. Tevens zijn de gestegen grondstoffenprijzen uiteraard niet in het voordeel van de autoproducent.