Dell op overnamejacht

Dell heeft deze week officieel aangekondigd dataopslagbedrijf Compellent Technologies te willen overnemen, nadat geruchten hierover vorige maand al in de media opdoken. Analisten zijn tevreden met de prijs die Dell heeft geboden. Dell wil zich met de overname minder afhankelijk maken van de productie van hardware maar heeft hier volgens analisten nog een lange weg te gaan.

Door onze redactie

Overname
Dell heeft een overnamebod uitgebracht op Compellent van 960 miljoen dollar, wat neerkomt op 27,75 dollar per aandeel. Compellent heeft inmiddels ingestemd met het bod. De overname volgt op een mislukte poging van het bedrijf afgelopen september om opslagbedrijf 3Par over te nemen, toen uiteindelijk Hewlett Packard de overnamestrijd won.

Vorige week maakte Dell en Compellent bekend te pratenover een mogelijke overname. Waar Dell vorige week nog een bod deed van 27,50 dollar per aandeel heeft het dit begin deze week verhoogd naar 27,75 dollar per aandeel. Het bod is een korting van 17% ten opzichte van het koersniveau van Compellent voordat vorige week bekend werd dat het in gesprek was met Dell. Sinds oktober zijn de aandelen echter al fors gestegen toen een mogelijke overname voor het eerst de ronde deden.

Analisten stellen dat de overnameprijs eerlijk is. Dell’s overnamebod waardeert Compellent op ongeveer 5x de omzet, waar Hewlett Packard bijvoorbeeld 8x bood voor de overname van 3Par. Analist Jayson Noland van Robert W. Baird stelt dat het erop lijkt dat Dell een goede deal heeft weten te sluiten in vergelijking tot andere recente overnames binnen de sector, alhoewel Compellent niet zo’n hoge groeiratio heeft.

Overnamejacht
Zowel Dell als concurrenten als Hewlett Packard zijn pogingen aan het ondernemen om te investeren in nieuwe bedrijfstechnologieën zoals de opslag van data, doordat de verkoop van pc’s getroffen wordt door de lagere marges en nieuwe competitie van apparaten als de iPad van Apple .

Grote klanten van zowel Dell, Hewlett Packard als IBM ( IBM ) willen graag hun grote hoeveelheden aan data op een simpelere manier opslaan en daarom zoeken zij naar bedrijven die aan deze behoefte kunnen voldoen. Analisten verwachten dat de overnamejacht nog niet ten einde is en kijken dan ook naar bedrijven binnen deze branche die een mogelijke prooi zouden kunnen zijn.

De analisten van Goldman Sachs stelden recent nog in een rapport dat Dell en Hewlett Packard vooral kwetsbaar zijn door de groeiende populariteit van tablet computers zoals van de iPad van Apple . Daarom hebben zij voor zowel Dell als Hewlett Packard een sell-advies uitstaan terwijl zij voor Apple juist een buy-advies hanteren.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 14 koop-, 12 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Kijkende naar recent afgegeven adviezen kan gesteld worden dat analisten overwegend positief gestemd zijn over het aandeel, met als enige negatieve dissonant de analisten van Goldman Sachs .

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 15,95 dollar, wat resulteert in een verwacht rendement van circa 20%. Ook hier gelden de analisten van Goldman Sachs als negatieve dissonant. Zij gaven 13 december een koersdoel af van 10 dollar en verwachten daarmee dat de koers in de komende periode zal dalen met ongeveer 25%.