Dell zorgt voor gemengd beeld

Computerproducent Dell zag over het derde kwartaal zijn nettowinst uitkomen boven de ramingen van analisten, terwijl de omzet voor hen juist een tegenvaller was. Daarom zien analisten een gemengd beeld en houden de meesten van hen dan ook vast aan hun eerder afgegeven taxaties voor het aandeel.

Door onze redactie

Resultaten
Dell zag over het derde kwartaal zag de nettowinst uitkomen op 45 dollarcent per aandeel, waar analisten gemiddeld hadden gerekend op 32 dollarcent. De netto-inkomsten kwamen uit op 822 miljoen dollar. De omzet steeg naar 15,4 miljard dollar, wat onder de gemiddelde verwachting van analisten van 15,7 miljard dollar lag.

Volgens analisten profiteerde Dell van de lagere prijzen voor onderdelen, wat ervoor zorgde dat een vertraging in de vraag van consumenten werd voorkomen. Topman Michael Dell wil dat de afhankelijkheid van Dell op de verkoop van pc’s vermindert door meer kapitaal te spenderen aan onderzoek en ontwikkeling en door overnames te doen om zodoende de services divisie uit te breiden. Hierin vallen onder meer servers en dataopslag.

CFO Brian Gladden verwacht dat het voordeel van de prijs van onderdelen in het vierde kwartaal zal uitbodemen en gaat er daarnaast vanuit dat er sprake zal zijn van een uitdagendere omgeving in vergelijking met de afgelopen periode. Voor het gehele jaar rekent Dell nu op een omzet van 61,6 miljard dollar, waar analisten deze raamden op 62,2 miljard dollar.

Dell geholpen door hogere marges
De analisten van ABN AMRO stellen dat de derdekwartaalresultaten van Dell beter waren dan verwacht. Dit lag volgens hen niet aan de omzet, die juist lager was dan verwacht, maar door betere marges. De vooruitzichten voor Dell zijn volgens de analisten gemengd, aangezien het bedrijf verwacht dat veel bedrijven hun apparatuur zullen vervangen maar dat consumenten juist terughoudend zullen zijn.

De analisten zijn verder verrast over de omvang van de winst per aandeel, zeker gezien de lager dan verwachte omzet en de concurrerende markt waarin Dell zich bevindt. Volgens de analisten is het huidige niveau van marges niet houdbaar, aangezien het bedrijf nog steeds erg afhankelijk is van de pc-cyclus. Daarnaast zouden de diverse tabletcomputers die de komende periode op de markt verschijnen kunnen zorgen voor extra druk in de markt. Daarom blijven de analisten bij hun houdadvies voor Dell.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 16 koop-, 12 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Gezien de analistenreacties naar aanleiding van de gepresenteerde resultaten is het sentiment behoudend positief te noemen.

Zowel de analisten van Citigroup als van RBC Markets hebben naar aanleiding van de resultaten hun koersdoel voor Dell opwaarts bijgesteld. Citigroup verhoogde het koersdoel van 16 dollar naar 17 dollar en hanteert daarbij een buy-advies, terwijl RBC Markets het koersdoel verhoogde van 15 dollar naar 16 dollar en voor het aandeel een sector perform-advies heeft uitstaan.

Gemiddeld bedraagt het koersdoel 16,56 dollar, wat een verwacht rendement oplevert van 13,56%. Recent afgegeven koersdoelen zoals van onder meer Citigroup liggen echter boven dit gemiddelde, waardoor gesteld kan worden dat analisten recent meer opwaarts potentieel voor de koers zijn gaan zien.