AIG zet onderdelen in de etalage

Het Amerikaanse AIG , de grootste verzekeraar en leidend financiële dienstverlener ter wereld, zal overgaan op de verkoop van onderdelen om de balans te verstevigen. Dit wordt althans verwacht door verschillende partijen die in de markt van AIG opereren. Analisten reageren gematigd op het uitgebrachte bericht.

Balans versterken
Door de kredietcrisis heeft AIG grote afschrijvingen moeten maken de afgelopen drie kwartalen. In totaal is er rond de 25 miljard dollar afgeschreven op kredietverzekeringen. Naast de afschrijvingen werd er gedurende deze periode een verlies geboekt door AIG van 18,5 miljard dollar. AIG is op de Dow Jones flink afgestraft en is dit jaar al 70% in waarde gedaald.

Voormalig CEO van Citigroup Robert Willumstad trad in juni aan als de nieuwe topman van AIG . Hij kondigde aan dat het bedrijf rigoureuze maatregelen gaat nemen om de positie van de Amerikaanse onderneming flink te versterken. Zo zullen naar alle waarschijnlijkheid de onderdelen consumentenfinancieringen en herverzekeringstak verkocht worden.

Onderdelen in de verkoop
American General Finance en herverzekeraar Transatlantic worden daarnaast genoemd als onderdelen die in de etalage staan. Vermogensbeheer AIG Investments staat eveneens ter discussie. In totaal zou de verkoop van de onderdelen AIG circa 10 miljard dollar opleveren. Analisten reageren tot dusver tevreden over de geplande acties van het Amerikaanse bedrijf.

Consensus AIG
AIG wordt door veel analisten gezien als risicovol. Het Amerikaanse bedrijf krijgt 4 koop- en 14 houdadviezen en 1 verkoopadvies afgegeven door de Franse bank Société Générale. Gemiddeld koersdoel over 2008 is circa 35,00 dollar. De winst per aandeel van het bedrijf is over 2008 genomen -0,42 dollar.

De koers-winstverhouding over 2008 komt uit op -41.78. Dit is te verklaren doordat AIG te maken heeft gehad met enorme koersdaling als gevolg van de kredietcrisis.

Binnen de financiële dienstensector is het Duitse Allianz de favoriet. Allianz krijgt van analisten maar liefst 33 koop- en 8 houdadviezen. De Duitse onderneming krijgt slechts 1 verkoopadvies.