Hewlett-Packard wil synergievoordeel

De Amerikaanse technologiegigant Hewlett-Packard vooral bekend om zijn printers gaat wereldwijd 24.600 banen schrappen. Hewlett Packard maakte bekend dat het bezig is synergievoordelen te halen uit de recentelijk overgenomen automatiseerder EDS. Analisten reageren positief op het nieuws van Hewlett-Packard.

Ontslagen
De wijzigingen in het werknemersbestand zullen vooral plaatsvinden in de Verenigde Staten. Vooral bij de juridische en administratieve afdelingen vallen de meeste ontslagen. Hewlett-Packard gaat ervan uit dat het sanerings- programma 3 jaar gaat duren. De Amerikaanse onderneming verwacht door de reorganisatie jaarlijks een besparing van 1,8 miljard dollar te realiseren. Bestuursvoorzitter Mark Hurd meldde dat de verkoopafdelingen verder uitgebreid zullen worden.

De positie van Nederlandse werknemers van EDS en Hewlett-Packard is nog onduidelijk. Het is op dit moment nog niet bekend wat de reorganisatie gaat betekenen voor de Europese werknemers.

Kopiëren formule
Hewlett Packard wil zich aan IBM meten. IBM ( IBM ) maakte eerder de succesvolle overstap van bedrijfscomputers en mainframes naar software en diensten. Hewlett Packard wil deze formule kopiëren aangezien de automatiseringsdiensten veel grotere winstmarges laten zien dan de pc’s en printerdivisie.

Nieuwste aanwinst, de Texaanse automatiseerder EDS presteert zeer goed. De winst per werknemer is acht keer zo hoog uitgekomen als voor de overname van EDS.

Fundamentals
Analisten zijn zeer tevreden over het aandeel Hewlett-Packard. Zo krijgt het Amerikaanse technologieconcern maar liefst 28 koop- en 4 houdadviezen. Het gemiddelde koersdoel komt over 2008 uit op 57,50 dollar wat een verwacht rendement van 18,78% op zal leveren bij de huidige slotkoers van 48,41 dollar.

De winst per aandeel Hewlett-Packard komt in 2008 uit op 3,63 dollar. Hewlett Packard keert in 2008 een bedrag van 0,32 dollar per aandeel uit aan zijn aandeelhouders. Het dividendrendement komt uit op 0,66%. De koers-winstverhouding van Hewlett-Packard is over 2008 genomen uitgekomen op 13,34.

In de sector Hardware en toepassingen behoort Hewlett-Packard tot een van de best presterende bedrijven. Apple presteert eveneens zeer sterk met liefst 23 koop- en 6 houdadviezen en slechts 1 advies om te verkopen afkomstig van Standard&Poors.