Microsoft wil positie verstevigen

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft kwam recentelijk met de cijfers over het tweede kwartaal van 2008. Het bedrijf maakte bekend dat er een nettowinst van 4,3 miljard winst tegenover 3 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Analisten reageren positief op de gepresenteerde cijfers.

Kwartaalcijfers
De omzet van Microsoft steeg met 18 procent tot ruim 15,8 miljard dollar. De Amerikaanse softwaregigant meldde dat dit vooral te danken was aan de groei van het besturingssysteem Windows Vista en de kantoorapplicaties Office.

De Internet divisie van Microsoft leed een verlies van 488 miljoen dollar dit is twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten van Microsoft komen vooral uit advertenties die op het Internet geplaatst zijn. De Amerikaanse onderneming heeft derhalve ook besloten fors te gaan investeren in zijn Internet divisie.

XBOX360
De spelcomputerdivisie van Microsoft welke verantwoordelijk is voor de XBOX360 heeft het afgelopen kwartaal verlies geleden, maar over het gehele boekjaar 2007/2008 maakte het onderdeel winst. De Amerikaanse softwaregigant meldde daarnaast dat de verkopen in Japan steeds betere cijfers laten zien. Tot op heden konden de Amerikanen geen voet aan de grond krijgen in het land van de rijzende zon.

Om nog meer afzet te creëren heeft Microsoft besloten de prijzen van de spelcomputers te verlagen in zowel Noord-Amerika als Europa. Het bedrijf hoopt hiermee op concurrenten Nintendo en Sony uit te lopen. Vanaf 19 september is de goedkoopste versie van de XBOX360 te krijgen voor 180 euro en duurste versie met een 120gb harde schijf voor de prijs van 299 euro.

Windows 7
Microsoft heeft het tot dusver niet gemakkelijk gehad rondom het huidige besturingssysteem Windows Vista. De onderneming heeft besloten om over 2 jaar een nieuw besturingssysteem te lanceren. Windows 7 gaat net als de iPhone van concurrent Apple gebruik maken van de “touch interface”. Het bedrijf hoopt hiermee in te spelen op de groeiende belangstelling voor “touch” technologie. Het wordt hiermee bijvoorbeeld mogelijk om games te spelen met de vingers i.p.v. de gebruikelijke muis.

CEO van Microsoft Steve Ballmer beloofde beterschap na de dramatische ontwikkelingen bij Windows Vista. De topman gaf toe dat Microsoft onvoldoende rekening gehouden heeft met compabiliteit, upgrades en de te grote veranderingen in vergelijking met Windows XP.

Fundamentals
Microsoft wordt positief beoordeeld. De Amerikaanse softwarereus krijgt 35 koop-,10 houd- en slechts 2 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel van Microsoft is 35,20 dollar en de huidige slotkoers noteert 25,99 dollar wat een verwacht rendement op zal leveren van 35,42%.

De winst per aandeel komt over 2008 uit op 2,15. De koers-winstverhouding is over 2008 genomen 12,08. Microsoft keert een dividend van 0,40 dollar uit aan haar aandeelhouders wat een dividendrendement oplevert van 1,54%.