Forse koersdoelverlagingen voor ArcelorMittal

Europa’s één na grootste staalproducent, Corus, heeft deze week verklaard dat de vraag naar staal vertraagd en dat het mede daarom de staalproductie gaat reduceren. Deze uitspraak volgt op een recente verklaring van moederbedrijf ArcelorMittal, Recentelijk hebben diverse analisten hun opinie over het aandeel ArcelorMittal neerwaarts bijgesteld.

Aanpassing productie
Corus stelt dat er duidelijk een vertraging in de vraag naar staal waarneembaar is, wat het concern vooral heeft gemerkt in Groot-Brittannië, in de exportmarkten en in Zuid Europa. Het concern gaat maatregelen treffen om de productie aan te passen aan de vraag en tevens de voorraad te beperken.

Het concern, dat eigendom is van het Indiase Tata Steel, produceert momenteel meer dan 20 miljoen ton van ruwe staal per jaar. De verwachting van een ineenstorting van de staalprijs, het verkopen van in plaats van het kopen van nieuw materiaal en een lage verwachting van de vraag naar staal hebben ervoor gezorgd dat staalproducenten in geheel Europa hun productie naar beneden hebben geschroefd.

De uitspraak van Corus volgt op een verklaring van ArcelorMittal waarin zij stellen dat het concern de productie met 15% gaat verlagen om zodoende de prijs te ondersteunen. Deze uitspraak staat in contrast met de uitlatingen van de World Steel Association (WSA), tot voor kort de International Iron and Steel Institute (IISI). De WSA heeft er vertrouwen in dat zowel in 2008 als in 2009 de vraag naar staal zal groeien. Bestuursvoorzitter van de WSA Ku-Taek Lee zegt dat er momenteel een grote mate van economische onzekerheid is, maar dat de WSA verwacht dat de vraag naar staal in 2009 en voor de middellange termijn zal toenemen.

Vertraging
Het IMF verwacht dat de globale groei naar staal zal vertragen van 5% in 2007 tot 3% in 2008, waarna het weer zal stijgen tot 4% in 2009. Centraal Europa en Azië hebben ook vertraging in de staalindustrie waargenomen. Oekraïne, één van de grootste staalproducentlanden, heeft de productie in 17 van de 36 fabrieken opgeschort. Daarnaast zijn vier Chinese staalfirma’s in gesprek om de oplevering van ruwe metalen met 20% te verlagen om zodoende de prijzen te ondersteunen. Verwacht wordt dat de vraag naar staal wereldwijd zal vertragen, maar op de middellange termijn positief zullen blijven, aldus een analisten van Citigroup .

Koersdoelverlagingen
Diverse analisten hebben recent hun koersdoelen voor het aandeel ArcelorMittal fors verlaagd. Op 3 oktober hebben de analisten van Rabo Securities het koersdoel voor het aandeel verlaagd van 72 euro tot 55 euro. De analisten van Goldman Sachs hebben op 1 oktober hun koersdoel verlaagd van 99 euro tot 59 euro. Tevens hebben de analisten het aandeel van hun Pan-Europe Conviction Buy list verwijderd. Op 29 september tot slot verlaagden de analisten van Citigroup hun koersdoel voor het aandeel met 20 euro tot 60 euro.

Alle recent afgegeven koersdoelen liggen nog boven de huidige koers van het aandeel van 28,30 euro. Het gemiddeld koersdoel bedraagt momenteel 66,31 euro wat een verwacht rendement creëert van maar liefst 134,34%. Echter, de meest recent afgegeven koersdoelen liggen onder het gemiddelde en de range tussen de afgegeven koersdoelen is groot. Van de laatste tien afgegeven koersdoelen is het hoogst afgegeven koersdoel die van Independent Research op 65 euro. Het laagst afgegeven koersdoel is afkomstig van de analisten van Société Générale van 36 euro. Voor het aandeel staat momenteel de consensus nog op kopen. Voor het aandeel zijn op dit moment 17 koop-, 6 houd- en 3 verkoopadviezen. Wanneer er gekeken wordt naar de laatste 10 adviezen zien we dat de consensus iets minder positief is, van de laatste adviezen zijn er 8 koop, 2 houd, en 2 verkoop.