Apple krijgt koersdoelverlagingen toebedeeld door analisten

Het Amerikaanse bedrijf Apple wat onder meer verantwoordelijk is voor de iPod heeft gisteren een nieuwe reeks computers gepresenteerd. Daarnaast heeft het bedrijf aangekondigd dat het de adviesprijzen voor laptops verlaagd zullen worden. Apple meldde tevens dat het marktaandeel in de Verenigde Staten is gegroeid. Analisten reageren verdeeld op het nieuws van Apple .

Verkopen hoog houden
Apple probeert met de prijsverlagingen de verkoopcijfers van laptops hoog te houden. De wereldwijde krediet- en hypotheekcrisis heeft voor veel onrust en onzekerheid gezorgd bij consumenten en houden dan ook de hand op de knip in verband met de vrijwel zekere recessie in de Verenigde Staten en West-Europa. Apple heeft daardoor besloten de prijzen van zijn computers te verlagen.

Verlaagde prijzen
De adviesprijs voor de standaard laptops is verlaagd naar 999 dollar. Analisten reageerden teleurgesteld op het nieuws, zij hielden rekening met een prijsdaling van 899 dollar. De nieuwe reeks aluminum laptops zullen voor een prijs van 1299 dollar over de toonbank gaan. Het aandeel Apple daalde 6,18% op de NASDAQ en noteerde een slotkoers van 104,08 dollar.

Groeiend marktaandeel VS
Apple meldde verder dat het 10% marktaandeel nadert in de Verenigde Staten. Analistenbureau Gartner meldde dat 9,5% van de alle verkochte computers in 2008 een Mac was. De verkoop van Mac computers steeg het afgelopen kwartaal met 29,4%. Door de toename in de verkoop van Mac computers presteert Apple beter dan het gemiddelde van de computermarkt. Op 21 oktober verschijnen de derde kwartaalcijfers van Apple .

Consensus
Het Amerikaanse Apple krijgt 30 koop- en 6 houdadviezen. Daarnaast krijgt het bedrijf 1 verkoopadvies toebedeeld. Het gemiddelde koersdoel van Apple is 174,21 dollar. De reden voor de hoogte van het gemiddelde koersdoel zijn de koersdoelen die afgegeven zijn in de eerste helft van 2008. De slotkoers van gisteren noteerde 104,08 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van Apple is 6,10 dollar. Het bedrijf keert géén dividend uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 17,06.

De afgelopen week hebben veel analisten koersdoelverlagingen afgegeven op het aandeel Apple . Analisten gaan ervan uit dat de afzwakkende economische groei ervoor zorgt dat de afzet van computers zal gaan dalen. Het Britse Barclays geeft een koersdoel af van 135 dollar. Barclays geeft desalniettemin een koopadvies voor het aandeel af. De bank verwacht verder een winst per aandeel van 5,55 dollar voor het jaar 2009.